Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Landelijk overleg organiseert autovrije zondag

Datum nieuwsfeit: 19-09-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

P E R S B E R I C H T

DE AUTOVRIJE ZONDAG KOMT ERAAN!

De voorbereidingen voor de eerste landelijke autovrije zondag op 19 september 1999 zijn in volle gang. In veel gemeenten worden initiatieven ontplooid. De handleiding "Hoe organiseer ik een autovrije zondag" is uit en wordt veelvuldig opgevraagd. Ook in het buitenland wordt het concept autovrije dagen steeds populairder.

Het Landelijk Overleg Autovrije Zondag (LOAZ) heeft
19-9-1999 uitgeroepen tot eerste Nederlandse autovrije zondag. Volgens het LOAZ moet deze autovrije dag vooral op lokaal niveau worden gevierd. Burgercomite's en gemeentebesturen moeten samen bekijken hoe in de eigen gemeente die 19e september het beste vorm kan krijgen.
In december 1998 heeft het LOAZ alle 550 Nederlandse gemeenten een brief gestuurd en hen opgeroepen zich uit te spreken voor de autovrije zondag op 19-9-1999 en daartoe de noodzakelijke stappen te ondernemen. In veel gemeenten hebben hierover inmiddels discussies plaats gevonden binnen colleges van B&W en gemeenteraadscommissies. Een aantal gemeenten heeft zich zonder meer positief over het initiatief uitgesproken. Andere gemeenten schrijven in hun reactie aan het LOAZ behoefte te hebben aan coordinatie door de landelijke overheid. Een delegatie van het LOAZ heeft in november vorig jaar een ontmoeting gehad met milieu-minister Pronk, die zich positief over het initiatief heeft uitgelaten. Inmiddels heeft het Tweede-Kamerlid Van der Steenhoven schriftelijk aan de regering gevraagd de organisatie van de autovrije zondag van 19-9-1999 actief te ondersteunen. We wachten met spanning op de beantwoording door de ministers. In de Verdi-Nieuwsbrief (een uitgave van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat) is in het decembernummer een informatief artikel verschenen over o.a. de juridische (on)mogelijkheden voor gemeenten om tijdens de autovrije zondag wegen af te sluiten voor autoverkeer. Op grond van de artikelen 2 en 18 van de Wegenverkeerswet "kunnen gemeenten ertoe besluiten om (een deel van) hun wegen op een bepaalde dag af te sluiten voor het autoverkeer of het gemotoriseerd verkeer", aldus het artikel. In veel steden en dorpen zijn inmiddels enthousiaste burgers (vanuit milieugroepen, kerken, de politiek, buurtcomite's, sportverenigingen, enz.) aan het werk gegaan om van de eerste autovrije zondag een succes te maken. We noemen onder meer: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Houten, Zoetermeer, Deventer, Hengelo, Leek, Boxtel, Uithoorn, Kaatsheuvel en Breda. Het LOAZ heeft inmiddels in samenwerking met de vereniging Milieudefensie de handleiding "Hoe organiseer ik een autovrije zondag?" uitgebracht, bedoeld voor iedereen die concreet aan de slag wil. In februari komt een algemene folder over de autovrije zondag uit en wordt de internetsite van het LOAZ operationeel. Ook internationaal zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen. In diverse Europese landen worden dit jaar autovrije dagen gehouden: 8 juni in Engeland, 20 juni in Duitsland, 19 september in Nederland, 22 september in Frankrijk en 26 september in Belgie. Van diverse kanten worden pogingen ondernomen om te komen tot een Europese autovrije dag in het jaar 2000.

LOAZ, februari 1999

Landelijk Overleg Autovrije Zondag (LOAZ) p/a Aleid Groothoff, Kalverhoeve 47, 3992 NX Houten tel 030-6372621;
email: (klaas.breunissen@wxs.nl)

Het LOAZ streeft naar de invoering van een maandelijkse autovrije zondag. De autovrije zondag is bedoeld om stil te staan bij de uit de hand lopende automobiliteit. Vanwege milieu en leefbaarheid is groei van het autoverkeer ongewenst. Ook de behoefte aan een periodieke rustdag is voor velen een belangrijk motief voor een autovrije zondag. De eerste landelijke autovrije zondag zal plaatsvinden op 19-9-1999.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie