Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wederuitvoer snelst groeiende onderdeel Nederlandse uitvoer

Datum nieuwsfeit: 20-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Nederland distributieland

Vanaf 1995 schommelt het aandeel van goederen in de totale uitvoer rond de 83%. De voedings- en genotmiddelenindustrie, de chemische basisproductenindustrie en de elektrotechnische industrie zijn de belangrijke goederenexporteurs.

De laatste jaren ontwikkelt de wederuitvoer zich tot het snelst groeiende onderdeel van de Nederlandse uitvoer. Wederuitvoer is de export door Nederlandse handelaren en distributeurs van ingevoerde goederen die tussentijds geen industriële bewerking hebben ondergaan. Het gaat hierbij voor een belangrijk deel om elektronica (voornamelijk computers) en chemische producten. Deze goederenstroom had in 1998 een aandeel van meer dan 30% in de totale exportwaarde.

Door de sterke groei van de wederuitvoer daalt het aandeel van in Nederland geproduceerde goederen in de export. In 1998 werden 12% meer Nederlandse producten uitgevoerd dan in 1995. In dezelfde periode nam de totale export echter met 21% toe. Dit kwam vooral omdat het volume van de wederuitvoer met 40% steeg.

Het toenemende belang van de wederuitvoer toont aan dat ons land steeds belangrijker wordt als distributiecentrum voor West-Europa. Ook de Nederlandse transporteurs hebben hier de afgelopen jaren van geprofiteerd. Onze vervoeders hebben de laatste drie jaar 20% meer getransporteeerd naar het buitenland.

Herman Boer

Bron: De Nederlandse economie 1998

Voor meer informatie: (infopnr@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 1999 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 20 september 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie