Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP: opbrengst UNA voor 90% oneigenlijke winst

Datum nieuwsfeit: 20-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

SP: opbrengst UNA voor 90% oneigenlijke winst

Het gemak waarmee de aandeelhouders van UNA (de provincies Utrecht en Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam en Utrecht) de opbrengst van de verkoop van elektriciteitsbedrijf UNA (voorlopig f 2,1 miljard, later nog eens maximaal f1,9 miljard) willen besteden is hoogst aanvechtbaar. De UNA was immers tot nu toe een nutsbedrijf, dat in beginsel tegen kostprijs hoorde te produceren. De Utrechtse statenfractie van de Socialistische Partij vindt het redelijk dat de oude eigenaren het startkapitaal dat ze destijds in de UNA gestoken hebben, vermeerderd met een redelijk rendement, terug krijgen. Voor de provincie Utrecht en de stad Utrecht was dit bedrag destijds ruim een miljoen gulden (om precies te zijn: de f 1.034.000 die destijds per deelnemer in de PEGUS gestoken is). Gerekend met een rendement gelijk aan dat op staatsleningen zou deze investering inmiddels zijn aangegroeid tot ca. f 32 miljoen. Zowel de gemeente Utrecht als de provincie Utrecht ontvangen echter voor de verkoop van UNA f 350 miljoen, later nog eens maximaal f 300 miljoen. De SP concludeert dan ook dat meer dan 90% van de opbrengst bestaat uit oneigenlijke tariefopslagen uit het verleden.

Feitelijk hebben de afnemers van UNA jarenlang meer betaald dan nodig was om kostendekkend te werken, een soort energiebelasting zonder wettelijke grondslag. Dat het niet om kleine bedragen gaat leert een snelle rekensom. De f 1200 miljoen totale meeropbrengst voor de provincie Utrecht en de gemeente Utrecht komt neer op f 1200 per inwoner, f 3.000 voor een gemiddeld huishouden in de provincie.

De SP vindt daarom dat de aandeelhouders slechts vrij kunnen beschikken over het startkapitaal, aangevuld met een redelijk rendement. De rest hoort feitelijk aan de afnemers toe. Besteding van de opbrengst voor andere maatschappelijke doelen is daarbij niet uitgesloten, maar dient dan wel te kunnen rekenen op voldoende steun onder de bevolking. De SP-statenfractie Utrecht en de SP-fractie in de gemeenteraad van de stad Utrecht stellen daarom voor om een referendum te houden, waarin de bevolking te keus krijgt tussen drie alternatieven:


1. meeropbrengst teruggeven aan de klanten

2. besteding meeropbrengst overlaten aan de aandeelhouders (gemeenten, provincies)

3. meeropbrengst investeren in energie- en waterbesparende voorzieningen.

De laatste optie lijkt de SP wenselijk, omdat naar verwachting de energielasten voor kleinverbruikers flink zullen stijgen, als Reliant en andere commerciele partijen straks de stroom gaan leveren. Deze bedrijven zijn immers geen filantropische instellingen, en zullen hun hoge investering straks met rente willen terugverdienen, naar verwachting mede door hogere tarieven voor de gebonden gebruikers. Door de opbrengst van de UNA geheel of gedeeltelijk te investeren in energiebesparing kunnen de toekomstige prijsstijgingen door een lager verbruik gecompenseerd worden.

De SP-statenfractie zal haar voorstel presenteren tijdens de vergadering van de statencomissie bestuur en middelen van maandag 20 september om 14.00 uur.

 

Inlichtingen:

P.F.C. Jansen, voorzitter SP-statenfractie Utrecht, tel.(030)2884152

R.F. Ruers, voorzitter SP-gemeenteraadsfractie Utrecht, tel.(030)2109911

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie