Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rotterdam investeert in sociale en stedelijke kwaliteit

Datum nieuwsfeit: 20-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Rotterdam investeert in sociale en stedelijke kwaliteit

Rotterdam investeert de komende jaren miljarden guldens in sociaal, economisch en ruimtelijk beleid. Hierbij staan de Rotterdammers met hun talenten en problemen voorop. Burgerschap en stedelijkheid zijn de kernwoorden in het stedelijke investeringsprogramma. In 2010 moet Rotterdam een stad zijn met talentvolle en kansrijke inwoners die wonen in een veilige, aantrekkelijke en ondernemende stad. Voordat het zover is investeert de stad in goed onderwijs, een gevarieerder woningaanbod, werkgelegenheid, economische bedrijvigheid en infrastructuur. Dit hebben burgemeester Ivo Opstelten en de wethouders Hans Kombrink en Herman Meijer vandaag gezegd bij de presentatie van de 'Visie 2010 Rotterdam op Koers'.

Deze stedelijke visie vormt de basis voor afspraken met het Rijk over het oplossen van belangrijke problemen in de stad. Het Rijk zal hiervoor de komende jaren op basis van de voorgestelde investeringsplannen van Rotterdam en andere grote steden geld beschikbaar stellen. Na overleg met deelgemeenten en maatschappelijke groeperingen wordt de stedelijke visie in de Gemeenteraad van 9 en 11 november besproken. Daarna ontvangt minster Van Boxtel van Grotestedenbeleid de definitieve versie.

'Rotterdam voert de verkeerde lijsten aan', aldus de nota. De stad staat bovenaan ranglijsten waaruit blijkt welke gemeente de hoogste werkloosheid of het laagste inkomen heeft. Die achterstand moet de komende jaren worden ingelopen. Een belangrijk onderdeel van het toekomstige beleid is de aanpak van de kwetsbaarste wijken. Onder de vlag van de 'Wijkaanpak' zijn voor een aantal wijken samenhangende sociale, economische en ruimtelijke plannen ontwikkeld. Deze moeten leiden tot aantrekkelijke oude stadswijken. Twee miljard aan overheidsgeld is nodig voor woningbouw, aanpak werkloosheid, economische versterking, jeugdzorg en veiligheid. Een deel van dat geld gaat naar Hoogvliet, waar 4.800 woningen vervangen worden door nieuwbouw.

Andere projecten die op stapel staan, zijn onder meer het opknappen van de singels in de binnenstad, verwijdering van enkele grote spoorwegemplacementen (Kop van Zuid), aanleg van een nieuw Centraal Stationgebied en bodemsanering. In totaal wil Rotterdam tot 2004 14 miljard gulden investeren. Er is nu nog een tekort van fl. 4,5 miljard. Hiervan legt de gemeente fl. 800 miljoen op tafel. Het resterende bedrag - fl. 3,7 miljard - moet komen van het Rijk, private partners en de Europese Unie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie