Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord kamervragen over kerncentrales in Oost-Europa

Datum nieuwsfeit: 20-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

DEN HAAG

Directie Economische Samenwerking

Afdeling Energie, Onderzoek en Technologie

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061


2500 EB Den Haag

Datum 20 september 1999
Kenmerk DES/ET-686/99
Blad /1
Bijlage(n)
Betreft beantwoording kamervragen Blok (VVD)

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier Uwer Kamer d.d. 9 juli, kenmerk 2989915880, waarbij gevoegd waren de door het lid Blok (VVD) overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer U hierbij mede namens de Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Economische Zaken, als bijlage dezes het antwoord op gestelde vragen te doen toekomen.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Benschop, Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer De Vries, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en mevrouw Jorritsma, Minister van Economische Zaken, op vragen van het lid Blok.

Vraag 1:

Is het de minister bekend dat een groot aantal kerncentrales in Oost-Europa niet voldoen aan internationale veiligheidsnormen en daarmee een potentieel gevaar vormen voor de volksgezondheid en milieu in Nederland?

Antwoord

Uit diverse bronnen zijn wij geinformeerd over het veiligheidsniveau van kerncentrales in Midden- en Oost-Europa. Het recent verschenen WENRA-rapport van de westeuropese nucleaire toezichthouders komt over de kerncentrales in de kandidaat EU-landen globaal tot de volgende bevindingen:

Er zijn kerncentrales die op hetzelfde niveau zijn gebracht als in Westerse landen.

Er zijn kerncentrales waar nog verbeterprogramma's lopen. Deze programma's van de EU (Phare) en de Nuclear Safety Account van de EBRD waar Nederland actief aan deelneemt, geven het vertrouwen dat op termijn een voldoende veiligheidsniveau zal bestaan.

Er zijn tenslotte kerncentrales die niet of niet voldoende of slechts tegen onacceptabel hoge kosten op een aanvaarbaar peil kunnen worden gebracht. Deze centrales zullen zo snel mogelijk gesloten moeten worden; dit zal echter alleen kunnen gebeuren in het kader van vervangende energieplannen, waarvoor aanzienlijke investeringen noodzakelijk zullen zijn.

Over de Russische Federatie en de Oekraïne is op te merken dat daar eveneens diverse kerncentralesin bedrijf zijn die in voornoemde laatste categorie geplaatst moeten worden.

Vraag 2:

Is het de minister bekend dat binnen de EU-programma's voor verbetering van nucleaire installaties in Oost-Europa, Phare en Tacis, sprake is van forse onderbesteding?1) Zo ja, wat is de verklaring voor deze onderuitputting?

Antwoord

Ja. Zoals tijdens het algemeen overleg van 24 juni jl. gesteld is, zijn gedurende de afgelopen jaren via Phare en Tacis zo'n 2 miljard gulden besteed aan nucleaire veiligheid in de landen van Midden en Oost-Europa. Het probleem van onderuitputting van deze programma's is ons bekend. De problemen bij de uitvoering van de programma's zijn in een rapport van de Europese Rekenkamer aan de orde gesteld. Intussen heeft de Commissie naar aanleiding van dat rapport een aantal verbeteringen doorgevoerd. Er is een aantal oorzaken voor de onderbesteding van het nucleaire veiligheids-programma onder Phare en Tacis.

Ten eerste zorgden de strikte, tijdrovende procedures inzake onder andere aanbesteding en contractering voor vertraging in de implementatie van projecten. Bovendien waren de algemene voorschriften van de programma's niet toegerust op de complexiteit van de nucleaire veiligheidssector. Zo moesten uitzonderingen worden geformuleerd op de regels met betrekking tot openbare aanbesteding aangezien in de nucleaire sector de keuze-mogelijkheden vaak beperkt zijn. Om deze problemen het hoofd te bieden zal de Tacis verordening binnenkort worden aangepast.

Ten tweede kostte het aanvankelijk veel tijd om projecten te identificeren als gevolg van een informatie-achterstand over de problematiek van nucleaire veiligheid in betrokken landen. Naar verwachting zal in de huidige fase van de programma's op dit punt tijdwinst worden geboekt nu de EU een beter inzicht heeft verworven in deze problematiek.

Ten derde ging in het verleden veel tijd verloren met onderhandelingen over de "terms of reference" van een project met het ontvangende land. In de toekomst zal de Commissie strenger optreden als het ontvangende land gebrek aan "commitment" vertoont.

Ten vierde ontstond vertraging met betrekking tot de levering van materiaal. In de toekomst zal het budget voor materiaal alleen worden vastgesteld als er een redelijke verwachting is dat de elementen voor een succesvolle en spoedige aanbesteding aanwezig zijn. Deze aanpak zal er aan bijdragen dat gecommitteerd geld ook daadwerkelijk besteed zal worden.

Ten vijfde was het ontbreken in de desbetreffende landen van adequate regelingen m.b.t. nucleaire aansprakelijkheid een vertragende factor. De meeste landen hebben nu echter regelingen getroffen op dit gebied.

Overigens willen wij opmerken dat de onderuitputting voornamelijk een probleem is bij de technische hulpverlening aan kerncentrales; bij de hulpprojecten gericht op verbetering van het nucleaire toezicht door de overheid doet dit probleem zich niet voor.

Vraag 3:

Onderschrijft de minister het standpunt dat er sprake is van zodanige risico's met betrekking tot de kerncentrales in Oost-Europa dat een snelle en volledige uitvoering van Phare en Tacis van het grootste belang is?

Antwoord

Gezien de problematiek van de veiligheid van kerncentrales in Midden en Oost Europa is een snelle en volledige uitvoering van de Phare en Tacis programma's van het grootste belang. Hierbij willen wij opmerken dat de Internationale Conferentie inzake de Verbetering van de Nucleaire Veiligheid in Oost-Europa, die van 14 tot 18 juni j.l. in Wenen bijeenkwam, concludeerde dat in de afgelopen jaren met Westerse hulp aanmerkelijke verbetering geboekt is bij de nucleaire veiligheid in Midden- en Oost-Europa.

Vraag 4:

Is de minister bereid actie richting de Europese Unie te ondernemen om te bereiken dat de Phare en Tacis programma's voortvarend worden uitgevoerd en een einde komt aan de onderuitputting? Zo ja, waaruit zal die actie bestaan, zo neen, waarom niet?

Antwoord

Zoals hierboven blijkt heeft de Commissie al een groot aantal verbeteringen in gang gezet. Nederland zal in EU-verband de Commissie aansporen om de ingezette lijn voortvarend uit te voeren, opdat het probleem van onderuitputting snel tot het verleden zal behoren.


1) The European Commission and Nuclear Safety in Central en the New Independent States, pagina 22 en 27.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...