Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bewoners geven stadsdeel Amsterdam-Noord dikke zeven

Datum nieuwsfeit: 20-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

persberichten

BEWONERS GEVEN STADSDEEL NOORD DIKKE ZEVEN

Een onderzoek onder inwoners van Amsterdam-Noord geeft aan dat zij best tevreden zijn met hun eigen stadsdeel. Amsterdam-Noord wordt gemiddeld met een 7,3 gewaardeerd. Bijna de helft van de Noorderlingen (45%) geeft het stadsdeel een 8 of hoger, 3% zelfs een 10.

Stadsdeelvoorzitter Hans Oosterbaan presenteerde deze resultaten afgelopen zaterdag op de Open Dag van het stadsdeel. De open dag werd bezocht door ruim 2800 mensen.

Het stadsdeel Amsterdam-Noord heeft in het kader van het project Noordwaarts! in de eerste weken van september een onderzoek onder zijn inwoners gehouden. Doel van het onderzoek was te achterhalen wat de bewoners van Noord van hun stadsdeel vinden en welke onderwerpen volgens hen meer aandacht verdienen. Het onderzoek is telefonisch en schriftelijk verricht onder 148 bewoners van Amsterdam-Noord.

Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek wordt een extra thema toegevoegd aan het debat over de Toekomstvisie: de Leefbaarheidslijn, over de openbare ruimte en veiligheid in Noord.

Mooi maar vuil

Behalve een 7,3 voor stadsdeel Noord gaven de respondenten respectievelijk een 7,2 en een 7,6 voor de stad Amsterdam en Nederland. De reden dat inwoners van Noord tevreden zijn met het stadsdeel, is samen te vatten in de woorden 'mooi', 'groen' en 'gezellig'. Als positief kenmerk van Noord wordt veelvuldig genoemd dat het er mooi en natuurrijk wonen is: groen, ruimte en rustig. Eén respondent sprak van "een oase van rust". Daarnaast worden het eigen karakter van Noord, dorps / landelijk, en de bereikbaarheid van dit deel van Amsterdam geprezen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het rondslingerende zwerfvuil een bron van ergernis is. Het geeft Noord een beeld van verwaarlozing, en dat is menig bewoner een doorn in het oog. "Het is een bende" en "de buurten gaan achteruit" zijn twee veelzeggende citaten. Het geeft tevens een gevoel van onveiligheid. Ook beklagen veel mensen zich erover dat er weinig vertier is in Amsterdam-Noord. "Het uitgaansleven is saai" en "er is geen zak te doen" zijn de meest in het oog springende reacties.

Waardering voor Amsterdam-Noord nu

Aan de bewoners van Noord is tevens gevraagd enkele aspecten van het stadsdeel een rapportcijfer te geven. Ook hier waren er hoge scores voor wonen, natuur en bereikbaarheid, en lagere cijfers voor veiligheid en uitgaan. Uitgaan krijgt zelfs een onvoldoende.

De gemiddelde cijfers:

( wonen 7,6

( natuur / recreëren 7,5

( bereikbaarheid 7,5

( onderwijs 6,9

( buurtvoorzieningen 6,8

( werkgelegenheid 6,5

( bestuur 6,5

( veiligheid 6,2

( horeca / uitgaan 5,3

Het Amsterdam-Noord van de toekomst

Hoe moet Amsterdam-Noord er volgens de huidige bewoners over 30 jaar uitzien?

De respondenten kregen vier ´vergezichten´ van Amsterdam-Noord in de toekomst voorgeschoteld. Het blijkt dat de Noorderlingen vinden dat het stadsdeel vooral een plek moet zijn waar iedereen zonder problemen terecht kan. Daarnaast wil een groot deel van de respondenten Noord als een groen stuk Amsterdam om in te wonen.

Een werkstad of Noord als bruisend cultureel centrum ziet men minder zitten.

De percentages per ´vergezicht´.

Amsterdam-Noord als:

* het schoolvoorbeeld van een stadsdeel waar ruimte is voor allerlei verschillende

bevolkingsgroepen. Arm en rijk, autochtoon en allochtoon, iedereen woont en leeft

zonder problemen naast en door elkaar. 32%

* groene woonstad: werken gebeurt vooral in andere steden rondom Noord. 29%

* bruisend cultureel centrum van de regio boven het IJ. 11%

* werkstad. Dagelijks komen vele mensen naar Amsterdam-Noord om te werken. 6%

Inschrijvingen toekomstdebat

Een kleine 300 mensen hebben zich aangemeld voor de werktafels, waar de komende twee maanden gedurende vier maandagavonden de discussie over de toekomst van Noord plaatsvindt. De inschrijvingen zijn goed verspreid over de 15 aangeboden thema's. Met name voor de Dienstenlijn (over de voorzieningen in Noord) en de IJ-lijn (over de toekomst van de Noordelijke IJ-oevers) is veel belangstelling.

Belangstellenden kunnen zich nog tot en met 25 september inschrijven voor de werktafels op telefoonnummer 020-6349 264.

Meer informatie:

Rinda Bosker, afdeling Communicatie

Tel. (020) 6349 428

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie