Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GroenLinks: Begroting 2000 is ieder voor zichzelf

Datum nieuwsfeit: 21-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht

GROENLINKS Tweede-Kamerfractie

EMBARGO: tot dinsdag 21 september 1999, 13.45 uur.

Collectieve tekorten koop je niet af met lagere lasten

In de begroting 2000 is het ieder voor zichzelf, in plaats van samen voor allen. Paars verkiest met nog meer lastenverlichting luxe boven leefbaar-heid. Collectieve tekorten koop je echter niet af met lagere lasten. Waar blijft het offensief tegen stille armoede, het zorgtekort, de verschraling in het onderwijs en de haast ontembare CO2-uitstoot. Terwijl het welvaarts-dividend ruimte biedt voor compassie verspilt Paars het aan consumptie.

Er is meer ruimte voor investeringen in de kwaliteit van de samenleving dan Paars doet voorkomen. GroenLinks zal dit morgen met haar tegen-begroting laten zien. Juist op de top van de conjunctuur moet het publieke domein versterkt worden. Als uitsluitend marktwerking de toon zet liggen tweedeling en uitsluiting op de loer. Dat wil GroenLinks voorkomen en daarom zetten wij hard in op een verhoging van het sociaal minimum, bestrijding van de armoedeval en versterking van zorg, onderwijs en openbaar vervoer. De sociale hypotheek moet nu worden ingelost.

Dit kabinet zet de boekhouding naar eigen hand. Zij raamt op basis van een fictie. In de eerste twee jaar onder Paars II zal de economie al met 5,25% groeien. Ruim boven de voorspelde groei uit het behoedzame scenario van het regeerakkoord. Het is onbegrijpelijk dat de extra groei in mindering wordt gebracht op het groeipad dat het regeerakkoord scenario voor 2001 en 2002 voorspelt. Met deze truc doet Paars uitgavenmeeval-lers ten onrechte af als incidenten, waardoor ze volgens de regels niet tot extra collectieve uitgaven mogen leiden. Het vertrouwen in de politiek zal averij oplopen als Paars tijdens het spel de regels mag veranderen.

Voor lastenverlichting is echter niets te dol. Op de pof wordt 5 miljard smeergeld aan het belastingplan besteed. Het overheidstekort mag in 2001 plotseling oplopen van 0,5 naar 1,2% BBP. Daarmee lijkt het nog niet gedaan. Er moet geld bij omdat de middeninkomens iets minder meer krijgen dan andere groepen. De dagdromers over begrotings-evenwicht worden ruw uit hun slaap gewekt.

Paars heeft een foute les getrokken uit haar eerste jaar vol incidenten. Het heeft meer oog voor haar eigen populariteit dan het bestrijden van maatschappelijke noden.

 

Paul Rosenmöller

 

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie