Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet moet interneteconomie snel meer ruimte bieden

Datum nieuwsfeit: 21-09-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

Internetondernemers vormen permanente adviesraad: “het Digitale Zakenkabinet”.
‘Acht van Kok': kabinet laat kansen liggen en moet interneteconomie snel meer ruimte bieden.

OLDEBERKOOP, 21 september 1999 - Het kabinet heeft te weinig actuele kennis van digitale zaken en werpt daardoor onbewust barrieres op die de interneteconomie (iconomy) afremmen. "De iconomy ontwikkelt zich veel sneller dan kabinet en Tweede Kamer zich realiseren. De politiek lijkt zich er niet van bewust dat de iconomy de maatschappij in alle opzichten zal veranderen. Niet morgen, maar vandaag al. Het kabinet moet daarom leren denken en handelen in het tempo waarin die veranderingen zich voordoen. Vandaar dat we besloten hebben om een permanente adviesraad, het “Digitale Zakenkabinet”, in het leven te roepen. Wij steken het kabinet daarbij de helpende hand toe”, aldus de verklaring van de 'Acht van Kok' (8K): een coalitie van internetondernemers die ontstaan is na een ontmoeting met Wim Kok over de consequenties van digitaal zaken doen in maart van dit jaar in Utrecht.

Sinds die ontmoeting met de premier is het internetlandschap alweer volledig veranderd. We hebben bijvoorbeeld binnen enkele weken tal van aanbieders van gratis internettoegang gekregen. We kunnen ons voorstellen dat de politiek moeite heeft om te begrijpen wat dat voor gevolgen heeft. Mede door het hoge tempo waarin de iconomy zich ontwikkelt, blijft een helder regeringsbeleid waarbij de Nederlandse positie in de iconomy daadwerkelijk wordt gestimuleerd uit.

De acht internetondernemers hebben tijdens het beraad van Oldeberkoop, besloten een permanente adviesraad, het Digitale Zakenkabinet, in het leven te roepen. De raad wil het kabinet regelmatig bijpraten over ontwikkelingen op het gebied van de iconomy. "Er is geen behoefte aan een ambtelijke werkgroep. Ambtelijke molens draaien nu eenmaal langzaam. Vandaar een raad die midden in de dagelijkse internetpraktijk staat, met mensen die bij wijze van spreken 24 uur per dag online zijn en dus beter dan wie ook op de hoogte zijn van de trends en ontwikkelingen in de iconomy. Willen we in Nederland geen terrein verliezen op de buitenlandse concurrentie, dan is snel handelen geboden".

Volgens de adviesraad laat Nederland enorme kansen liggen. "We moeten rekening houden met de digitale dollars uit de VS waar het beursklimaat voor internetactiviteiten zeer gunstig is. Internetbedrijven hebben daar de beschikking over enorme kapitalen om marktaandeel te veroveren. Dollars die ze ook in Europa willen besteden. Als er geen concrete maatregelen worden genomen die het internetondernemerschap stimuleren en de ruimte geven, heersen de Amerikanen straks ook in Europa". In de media-industrie ligt er een grote uitdaging: “80% van de films in Europa zijn producten uit de VS en 60% van het televisieaanbod eveneens. Gebeurt dat straks ook in de digitale culturele markt ook verliezen? Of trekken wij het initiatief naar ons toe?

Het huidige kabinet heeft een zeer laag internetgehalte, meent de adviesraad. Exemplarisch is bijv. dat onze gewaardeerde premier Wim Kok, de regeringsleider is met de slechtste internet site binnen de EU. Ook uit plannen van Van Boxtel om wat internetlokaaltjes in te richten blijkt de nogal kneuterige inslag van ons kabinet. Belangrijker nog: de belastingplannen van het kabinet lossen de specifieke problemen die de groei van de iconomy in ons land moeten oplossen volstrekt niet op. De overheid moet zich daarnaast niet zelf gaan bemoeien met investeren in internetbedrijven, maar vooral barrières wegnemen en zorgen dat basisinfrastructuren goed en concurrerend beschikbaar komen.

Voor het stimuleren van de iconomy stelt de adviesraad acht maatregelen voor:

1. Schaf de BTW af voor alle digitale goederen en internetdiensten om onze wereldwijde concurrentiepositie op niveau te brengen, want we concurreren rechtstreeks met landen zonder fiscale heffingen. Anders gaat de kapitaalvlucht buitengewone proporties aannemen. Daarnaast zal het woud aan restricties dat geldt voor het opzetten van een bedrijf in Nederland weggesnoeid moeten worden.


2. Doorbreek onmiddellijk alle kartels. Op internet zijn geen nationale grenzen van toepassingen. Het hanteren van bijv. een vaste boekenprijs op het Nederlandstalige internet is niet langer houdbaar en remt de marktontwikkeling. Verder moet er strenger op toegezien worden dat het oneigenlijke muziekkartel doorbroken wordt, dat de prijzen kunstmatig hoog houdt.


3. Het niveau van internetcompetenties moet snel omhoog, want de schaarste aan goed internetpersoneel is een zeer grote belemmering voor de groei van de iconomy in Nederland. Investeer daarom over de hele breedte in internetonderwijs. Richt een internetuniversiteit op en vorm een Digital Business School. En breng natuurlijk breedband internetinfrastructuur in ieder klaslokaal in het basisonderwijs, uiterlijk te realiseren in voorjaar 2000.”


4. Verzwaar het ICT-accent in creatieve opleidingen (bijv. kunstacademies) om innovatie in de cruciale multimedia-industrie te stimuleren: “Innovatie is het product van onderzoek, experimenten en onverwachte resultaten. Juist de bewegelijke, informele, zich snel vernieuwende wereld van ontwerpers, creatieven, en ontwikkelaars blijkt een bron te zijn van uitvindingen en de start van nieuwe mediabedrijven.”


5. Dwing via de OPTA af dat de prijs voor het gebruik van opritten naar de informatiesnelweg drastisch omlaag gaat en concurrerend wordt met het kostenniveau in de VS. Stel bovendien de GigaPort-infrastructuur snel beschikbaar aan de gehele innovatieve internetgemeenschap.


6. De overheid moet het goede voorbeeld geven, door al haar diensten volledig online aan te bieden. De Belastingdienst is op dit moment een eenzame, positieve uitzondering. Op typische internetwijze, dient de burger die digitaal overheidsdiensten afneemt, ook een efficiëntiekorting te krijgen op de aanschafprijs van deze diensten. Stel daarnaast een gratis digitaal paspoort in, dat als uniform identificatie-instrument kan dienen bij het afnemen van een veelheid aan online diensten.”


7. Laat de digitale persen draaien en creëer een digitale Euro, waardoor er een wettig betaalmiddel voor de Europese iconomy ontstaat. Waarom niet het voortouw nemen met een digitale gulden? We kunnen niet wachten op langdradige commissievergaderingen op EU-niveau.”


8. Communiceer onze visie over iconomy en netsociety actief om mensen te motiveren actief deel te nemen aan de internetontwikkelingen. Verantwoordelijkheden liggen niet alleen bij de overheid, maar ook bij onszelf.

Wie zijn van de Acht van Kok?
Hans Veldhuizen (47) is thans directeur van Nedstat en adviseur van diverse internetbedrijven. Nedstat (www.nedstat.nl)is een snel groeiende onderneming die software en diensten ontwikkelt op het gebied van website tracking en -analyse.

Herbert Pesch (34) is directeur en mede-oprichter van Evoke Internet (www.evoke.nl). Evoke is een advies en trainingsbureau dat grote Nederlandse bedrijven ondersteunt bij het succesvol toepassen van Internet en e-commerce. Vanuit Evoke is hij tevens actief als directeur aandeelhouder van Evident Internet.

Hans Offringa (43) is schrijver, whiskykenner en directeur van Gopher Publishing. Gopher Publishing, met vestigingen in Nederland en Schotland, ontwikkelde een epublishing concept dat het uitgeven, produceren en distribueren van documenten, boeken, kunst en muziek via het internet mogelijk maakt.

Martijn Hoogeveen (36) is directeur en investeerder in TakeitNow.com – exploitant van online retailconcepten, is voorzitter van Stichting Cyber Ventures (www.cyber-ventures.com/) gericht op groen internetondernemerschap, en is als hoogleraar Multimedia betrokken bij het vormen van een internetuniversiteit.

Jurgen Overweg (31) is directeur en mede-oprichter van Evident Internet (www.evident.nl). Evident is een full service internetbedrijf dat zich concentreert op sitebouw, e-commerce, extranet, intranet, advies en training. Daarnaast is Jurgen tevens adviseur en aandeelhouder van Evoke Internet.

Marleen Stikker (37) is bekend geworden vanwege de oprichting van De Digitale Stad en haar digitale burgemeesterschap. Zij is nu actief in de MONM, de Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media, een cultureel research- en innovatiecentrum voor communicatietechnologie gevestigd in de Waag te Amsterdam.

Joost Schuijff (37) is directeur van Bibit, een leidende Europese speler op het gebied van het verwerken van online betalingen.

Sardhanand Oedayrajsingh Varma (36), investeerder in Surfkids, een Nederlandse kindercommunity, gericht op edutainment in samenwerking met portals.

Voor meer informatie neem contact op met:

- Martijn Hoogeveen, (martijn@takeitnow.nl), www.takeitnow.nl/, 06-54 25 64 76

- Hans Offringa, (offringa@euronet.nl), www.gopher.org/, 050-314 43 01

- Jurgen (Overweg,overweg@evident.nl), www.evident.nl, 030-298 50 50

- Herbert Pesch, (pesch@evoke.nl), www.evoke.nl, 030-298 50 70
- Joost (Schuijff,joost.schuijff@bibit.nl), 06-53 25 15 51
- Marleen Stikker, (marleen@waag.org), www.waag.org/, 020-557 98 98


- Hans (Veldhuizen,h.veldhuizen@nedstat.nl,http)://www.nedstat.nl/, 020- 695 28 43

- Sardhanand Oedayrajsingh Varma, (info@surfkids.nl), www.surfkids.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...