Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Psychotherapeuten oneens met minister over beroepstructuur

Datum nieuwsfeit: 21-09-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Utrecht, 16 september 1999

PERSBERICHT

Psychotherapeuten oneens met minister. Mening geregistreerde psychotherapeuten over beroepenstructuur Rapport NIPO, 30 aug. 1999.

Het NIPO heeft onlangs in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) en de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP) een onderzoek uitgevoerd naar de mening van geregistreerde psychotherapeuten over de beleidsvoornemens van minister Borst. Aanleiding voor dit onderzoek is het voornemen van de minister van VWS om het register van het basisberoep psychotherapeut te sluiten, waardoor ook de titel >psychotherapeut= wordt afgeschaft. De functie psychotherapie, dus de behandelingsmethodiek, dient dan te worden ondergebracht bij het specialisme van de gezondheidszorgpsycholoog. Het is ten minste opmerkelijk dat nog geen jaar nadat de registers zijn opengesteld, er reeds een ingrijpende wijziging wordt voorgesteld. De nota Beleidsvisie Geestelijke Gezondheidszorg, waarin deze plannen die gericht zijn op vereenvoudiging van het stelsel, zijn verwoord, wordt op 27 september a.s. door de Vaste Kamercommissie met minister Borst besproken.

Naast het beleidsvoornemen van de minister zijn twee alternatieven en voortzetting van de huidige situatie voorgelegd aan de ruim 4900 psychotherapeuten die zijn ingeschreven in het BIG register (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Uit het onderzoek blijkt dat de meeste psychotherapeuten het niet eens zijn met het beleidsvoornemen van de minister: 83% van de psychotherapeuten wil niet dat het basisberoep wordt beëindigd en dat de functie psychotherapie wordt ondergebracht bij het specialisme van de gezondheidszorgpsycholoog. Zeven op de tien psychotherapeuten (71%) zijn van mening dat de psychotherapeut als apart specialistisch beroep in de Wet BIG moet worden opgenomen. Tweederde (66%) van de psychotherapeuten, vooral die met de achtergrond psycholoog (81%), geeft de voorkeur aan een specialistisch beroep psychotherapeut, naast het specialisme psychiater en het specialisme van de gezondheidszorgpsycholoog.

De belangrijkste bezwaren van de beroepsvereniging tegen de voorgestelde structuurwijziging hebben vooral te maken met kwaliteit en transparantie voor de cliënten. Dit zijn dezelfde argumenten die in 1986 voor de overheid aanleiding waren om, vooruitlopend op de effectuering van de Wet BIG, een overheidsregister in te stellen, waarmee de titel psychotherapeut beschermd was. Cliënten zijn hier toenemend mee vertrouwd gemaakt. Argument was -en is nog steeds- dat

cliënten in psychotherapie een afhankelijkheidsrelatie aangaan en daardoor extra kwetsbaar zijn. De overheid was van mening dat dergelijke cliënten kwalitatief goede zorg nodig hebben, uitgevoerd door goed opgeleide behandelaars die ook onder een tuchtrecht vallen. Dit alles ter beteugeling van charlatanerie door niet adequaat opgeleide behandelaars. Nu het psychotherapeutenregister dreigt te verdwijnen, verschijnen reeds aankondigingen van organisaties die eigen opleidingen in de psychotherapie aanbieden welke niet voldoen aan de criteria die door de overheid worden gesteld. Daarmee wordt de kwaliteitsgarantie en transparantie voor cliënten ondergraven en keert de situatie van vóór 1986 terug, welke situatie voor de overheid toen juist aanleiding was om in te grijpen.

Voor de redactie:
Voor het opvragen van een exemplaar van het NIPO-verslag kunt u contact opnemen met de NVP, tel. 030 - 2510161. Voor een nadere toelichting zijn bereikbaar: de voorzitter van de NVP: dr. M.H.M. de Wolf, tel.: 020 - 5703838 en de voorzitter van de NVVP: mr. D.Q.R. Mulock Houwer, tel. 070-3205813.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie