Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VWS Bulletin: Arbeidsmarkt

Datum nieuwsfeit: 21-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Arbeidsmarkt

De onderstaande tekst werd gepubliceerd in de special van VWS Bulletin ter gelegenheid van Prinsjesdag op 21 september 1999.

Het aantal banen in de zorgsector groeit de komende jaren naar verwachting met circa 2,5% per jaar. Dit komt overeen met een groei van 20.000 tot 25.000 banen in aanvulling op de jaarlijkse vervangingsvraag van 90.000 banen; in totaal moeten dus jaarlijks 110.000 tot 115.000 vacatures worden vervuld. Die groei komt niet vanzelf tot stand, zeker niet gelet op de forse afname van de werkloosheid in de afgelopen jaren. Deze situatie maakt intensieve aandacht voor de arbeidsmarktpositie van de zorg noodzakelijk. Voorkomen dient te worden, dat de financiële ruimte voor investeringen in de zorg onbenut blijft als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt (wel geld, onvoldoende handen). Zonder maatregelen dreigt in 2003 een personeelstekort in de zorgsector van 37.500 mensen. Grote knelpunten doen zich nu al voor in ziekenhuizen en verpleeghuizen in de Randstad en in Brabant en Limburg. Op velerlei terreinen worden intussen initiatieven ontplooid om met maatwerk het probleem te lijf te gaan. Een voorbeeld hiervan is het Convenant Arbeidsmarkt, Welzijn en Jeugdhulpverlening dat in maart van dit jaar werd afgesloten tussen de sociale partners, Arbeidsvoorziening en VWS. Partijen hebben daarin afspraken gemaakt over maatwerk.

Overlegkader

Het landelijk overlegkader tussen overheid en organisaties van werkgevers en werknemers in de zorg, dat is opgericht als uitvloeisel van het Convenant arbeidsmarkt zorgsector van december 1998, moet ervoor zorgen dat dreigende arbeidsmarktknelpunten tijdig worden gesignaleerd. In het kader van dit convenant is een meerjarig beleidskader voor de periode 2000-2004 ontwikkeld. Centrale doelstelling is om in vier jaar tijd de verwachte personeelstekorten in de verplegende en verzorgende beroepen terug te brengen tot het niveau van de gebruikelijke frictie op de arbeidsmarkt.
Andere belangrijke doelstellingen voor de komende vier jaar zijn de extra instroom van minimaal 4000 personen uit doelgroepen en het realiseren van 30 procent van de 60.000 beschikbare ID-banen (vroegere Melkertbanen) in de zorgsector in 2002.Bijzondere aandacht blijft daarnaast uitgaan naar het verlagen van het hoge ziekteverzuim in de gezondheids- en welzijnssector (7,3 procent in 1998), het beperken van de uitstroom naar de WAO en verbetering van de beeldvorming over de sector.

Links

Convenant arbeidsmarkt sector welzijnswerk en jeugdhulpverlening ondertekend

Prinsjesdagspecial in het kort

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie