Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Korthals wil virtueel kenniscentrum

Datum nieuwsfeit: 21-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

21.09.99

Persberichten Begroting 2000

Justitiebegroting 2000

Korthals wil voorsprong Nederland op het terrein van recht en informatietechnologie uitbouwen met een virtueel kenniscentrum

Nederland neemt een koppositie in Europa in op het terrein van recht en informatietechnologie. Met de ontwikkeling van een wetgevingsbeleid voor de elektronische snelweg - in de nota wetgeving voor de elektronisch snelweg - heeft Nederland de basis gelegd voor de rechtsontwikkeling op dit terrein. Daarnaast is Nederland een eind op streek met het aanpassen van zijn nationale wetgeving aan de technologische ontwikkelingen. Ook speelt ons land een actieve rol in internationale onderhandelingen over verdragen en richtlijnen over de elektronische snelweg. Minister Korthals wil de ontwikkelde juridische kennis op dit terrein in Nederland en met name in internationaal juridisch centrum Den Haag uitdragen en verder uitbouwen door de inrichting van een nationaal virtueel kenniscentrum voor recht en informatietechnologie. Dat zei de minister bij de presentatie van de begroting van zijn departement.

Juist dit onderwerp leent zich er bij uitstek voor om niet een 'fysiek' instituut deze taak te laten vervullen, maar om een virtuele plek, bijvoorbeeld op Internet, te creëren waarbinnen kennis en ervaring inzake informatietechnologie en recht kan worden gebundeld en uitgewisseld, aldus de minister. Een virtueel instituut zou ook met een relatief lichte gedeconcentreerde organisatie kunnen worden gerealiseerd. Wetenschappers en beleidsmakers die betrokken zijn bij het thema informatietechnologie en recht, zouden de leveranciers moeten zijn voor de benodigde kennis. De afnemers kunnen bij dezelfde groepen gezocht moeten worden, aangevuld met het bedrijfsleven dat al dan niet middels advocatenkantoren- gebruik kan maken van de expertise om juridisch vorm te geven aan innovaties. In het kader van nationaal actieplan elektronische snelwegen is jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen beschikbaar in het subsidieprogramma recht en informatietechnologie. De ontwikkeling van het virtueel kenniscentrum kan voor een belangrijk deel hieruit gefinancierd worden. Naar het oordeel van de minister moet het virtuele kenniscentrum in de loop van volgend jaar van start kunnen gaan.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie