Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CNV: "Kabinet investeert niet in kwaliteit samenleving"

Datum nieuwsfeit: 21-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht Christelijk Nationaal Vakverbond

21 september 1999

CNV-commentaar op miljoenennota:

"Kabinet investeert niet in kwaliteit samenleving"

"Deze zomer zette het kabinet-Kok de sociale cohesie prominent op de agenda. In de miljoenennota kan ik het kabinet echter niet betrappen op nadere uitwerking van dit thema", zegt CNV-voorzitter Doekle Terpstra. "Het is onbegrijpelijk dat het kabinet een miljard aan lastenverlichting besteedt en niets daarvan investeert in de kwaliteit van de samenleving: onderwijs, zorg en armoedebestrijding. Het woord armoede ontbreekt in de trefwoordenlijst van de miljoenennota. Nu het economisch goed gaat, moet eerlijk delen bovenaan de agenda staan", aldus Terpstra

Het CNV heeft niet voldoende vertrouwen in de fiscale maatregelen die het kabinet neemt om de minima in ons land te ontlasten. Er zijn gerichte maatregelen nodig. Gelijke kinderbijslag voor iedereen moet ter discussie worden gesteld. Dit geldt ook voor de ongebreidelde aftrek van de hypotheekrente. Rente van hypotheken boven de vijf ton zou niet geheel aftrekbaar moeten zijn. Het CNV wil dat de opbrengst hiervan ten goede komt aan onderwijs, zorg en armoede-bestrijding. Dat zijn concrete maatregelen om de sociale cohesie en eerlijk delen te bevorderen.

Het kabinet valt terug op het oude succesvolle recept van `werk, werk en nog eens werk', maar vergeet daarbij de groep van langdurig werklozen. Is deze groep door het kabinet-Kok afgeschreven? In de miljoenennota ligt het accent op de arbeidsparticipatie van jonge vrouwen en oudere mannen, maar er wordt onvoldoende geld uitgetrokken voor concrete maatregelen zoals bijvoorbeeld meer kinderopvang of scholing.

Het kabinet wil meer aandacht besteden aan zorg, veiligheid en onderwijs om de maatschappelijke participatie te bevorderen. Veel verder dan woorden komt het kabinet niet, de financiële onderbouwing ontbreekt. Zo moet er meer geïnvesteerd worden in het beroepsonderwijs. Onder meer door middelen voor de opleiding van zorgpersoneel te oormerken en door af te zien van bezuinigingen op de landelijke organen voor het beroepsonderwijs. Een ander CNV-kernpunt is het beroep van leraar aantrekkelijker te maken. De werkdruk moet verminderd worden en de salarissen hoger. Er moet in personeel geïnvesteerd worden. Dat geldt voor de gehele overheidssector, in het bijzonder voor de zorgsector. Het ziekteverzuim is daar hoog en de gezondheidszorg is een van de belangrijkste leveranciers voor de WAO. Dat vergroot de werkdruk van de resterende medewerkers en zo dreigt de hele sector in een neerwaartse spiraal terecht te komen. Wachtlijsten en het sluiten van afdelingen zijn dan ook een logisch, maar kwalijk gevolg. De kwaliteit van de collectieve sector staat op het spel. Het CNV vindt dat dit onvoldoende tot de Haagse beleidsmakers is doorgedrongen.


Voor meer informatie:

Willem Hooglugt, Hoofd Communicatie: 030 - 2913646 (w) of 06 - 53837659.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie