Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EU-verklaring over toestand in Oost- en West-Timor

Datum nieuwsfeit: 21-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

East and West Timor : Declaration by the Presidency on behalf of the European Union

CFSP Presidency Statement: Brussels (21-09-1999) -Nr. 11129/99 (Presse 278) - CFSP : 94/99


Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over de toestand in Oost- en West-Timor

De Europese Unie is verheugd over de vooruitgang in de ontplooiing van de Internationale Strijdmacht in Oost-Timor. Daaruit blijkt dat de internationale gemeenschap bereid is om een vreedzame en duurzame oplossing te vinden voor de kwestie Oost-Timor op de grondslag van het zelfbeschikkingsrecht van het Oost-Timorese volk. Angst begint in Oost-Timor plaats te maken voor hoop.

Wij prijzen het werk van de secretaris-generaal en de missie van de Verenigde Naties in Oost-Timor, die het raadplegingsproces naar de onafhankelijkheid van Oost-Timor voortzetten.

De Europese Unie looft de bijdrage van de lidstaten van de VN die troepen en materiële steun hebben geleverd voor de Internationale Strijdmacht. De deelneming van de landen in de regio is van bijzonder belang voor het welslagen van de operatie. Wij willen een eerbetoon brengen aan die Aziatische landen, met name de ASEAN-landen, die de totstandkoming van de Internationale Strijdmacht mede hebben bewerkstelligd. Het is een duidelijke blijk van hun belangstelling voor de handhaving van vrede en veiligheid in de regio.

In die context prijzen wij de samenwerking van de Indonesische regering met de Internationale Strijdmacht. De volledige en spoedige terugtrekking van alle Indonesische strijdkrachten uit Oost-Timor en een snelle beheersing en ontwapening van de paramilitaire groepen op het grondgebied zijn van cruciaal belang voor het bereiken van de directe doelstellingen van de operatie, namelijk de bescherming van de burgerbevolking en de onmiddellijke en grootschalige verlening van humanitaire bijstand.

De EU blijft ernstig bezorgd over de humanitaire situatie in Oost-Timor en in het bijzonder in West-Timor. De EU herhaalt de oproepen die zij eerder heeft gedaan om internationale humanitaire organisaties onmiddellijk vrije toegang te verlenen tot Oost- en West-Timor. De vluchtelingen in West-Timor moeten zelf vrij kunnen beslissen of zij willen terugkeren naar Oost-Timor. De Indonesische autoriteiten blijven verantwoordelijk voor hun veiligheid en hun humanitaire noden. De internationale gemeenschap staat klaar om de Indonesische autoriteiten te helpen.

De EU steunt de oproepen voor de oprichting van een internationale onderzoekscommissie die zaken moet onderzoeken waarin beweerd wordt dat het internationaal humanitair recht geschonden is. Straffeloosheid voor wreedheden kan niet worden getolereerd.


/newsroom/press/c/11129.NL9.htm

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie