Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Thuiszorg meestal goedkoper

Datum nieuwsfeit: 22-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Thuiszorg meestal goedkoper ondanks extra beslag op informele zorg

Het verstrekken van thuiszorg aan ouderen is voor de overheid meestal goedkoper dan opname in een verzorgings- of verpleegtehuis. Voor de samenleving als geheel zijn de kostenbesparingen vaak minder omdat de thuisblijver meer beslag legt op partners, familie of buren. De informele zorg die zij leveren gaat ten koste van betaalde arbeid of andere productieve activiteiten. Maar zelfs als deze kosten in de berekeningen worden meegenomen, blijft thuiszorg een goedkoop alternatief. Dat concludeert gezondheids-econoom Paul van der Wijk na een economische evaluatie van alternatieven in de ouderenzorg. Van der Wijk vergeleek voor een groep vergelijkbare cliënten de kosten van thuiszorg, het verzorgingstehuis en een dienstencentrum in de wijk. De laatstgenoemde optie kwam als duurste uit de bus. De promovendus trekt een zelfde soort conclusie voor de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap. De-institutionaliseren, en het creëren van kleinschalige opvang in woonwijken, is voor de meeste van deze mensen goedkoper. Alleen voor zwaar verstandelijk gehandicapten vallen de kosten fors hoger uit. In de care sector (ouderenzorg, de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap, geestelijke gezondheidszorg) werd tot voor kort maar weinig onderzoek gedaan naar een efficiënte verdeling van middelen. "Het economisch evaluatie-onderzoek richtte zich vooral op de cure sector. De care sector is altijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest," zeg Van der Wijk. "De doelgroep is economisch niet actief, en daarom minder interessant voor beleidsmakers en onderzoekers." De concepten en instrumenten van het vakgebied zijn volgens hem teveel geënt op de cure sector. Daarom is een aantal aanpassingen nodig in methodiek en uitvoering.

Van der Wijk (Drachten, 1966) studeerde economie in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het Noordelijk Centrum voor Gezondheidsvraagstukken en de disciplinegroep Gezondheidswetenschappen van de RUG. Van der Wijk is tegenwoordig werkzaam bij zorgverzekeraar RZG.

Datum en tijd

woensdag 22 september 1999, 16.00 uur

Promovendus

P. van der Wijk, tel. (050)599 46 95, (pvanwijk.rzg@wxs.nl), fax (050)599 47 77 (werk)

Proefschrift

Economics: Charon of medicine?

Promotores

prof.dr. W.J.A. van den Heuvel
prof.dr. L. Koopmans
prof.dr. F.F.H. Rutten

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Onderzoek

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie