Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fusie Fruitveilingen vereist vergunning

Datum nieuwsfeit: 22-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 9923

Den Haag, 22 september 1999

Fusie Fruitveilingen vereist vergunning.

De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft na onderzoek geconcludeerd, dat de voorgenomen fusie van de fruitveilingen van The Greenery en Fruitmasters nader onderzocht moet worden. De NMa heeft aan de partijen bekend gemaakt, dat voor het tot stand brengen van deze concentratie een vergunning is vereist. Er is reden om aan te nemen dat als gevolg van deze concentratie een economische machtspositie kan ontstaan of kan worden versterkt waardoor de concurrentie op de Nederlandse markt significant wordt belemmerd.

The Greenery is een dochteronderneming van Coöperatie VoedingsTuinbouw Nederland (VTN) en is de marketing- en verkooporganisatie van de circa
6.000 groente- en fruittelers die bij VTN zijn aangesloten. Coöperatie Fruitmasters verkoopt door haar veiling- en bemiddelingsdiensten de producten van de circa 1.500 bij haar aangesloten fruittelers.

Op de Nederlandse markt voor veiling- en bemiddelingsdiensten aan fruittelers zal een grote meerderheid van de Nederlandse fruittelers als gevolg van de voorgenomen concentratie zijn fruit aanbieden aan één veilingorganisatie. Deze fruittelers bieden gezamenlijk iets meer dan de helft van het in Nederland geproduceerde volume fruit aan. Naar het voorlopig oordeel van de NMa kan de voorgenomen concentratie leiden tot een zeer sterke positie van de nieuwe veilingorganisatie op de markt voor veiling- en bemiddelingsdiensten aan fruittelers. Uit het onderzoek van de NMa is tevens gebleken dat partijen in een substantieel aantal maanden van het jaar hoge marktaandelen op het gebied van de afzet van appels, peren en aardbeien hebben. Dit betreft de maanden waarin de import van fruit relatief beperkt is. Als gevolg van de voorgenomen concentratie zal de (prijs)concurrentie tussen The Greenery en Fruitmasters verdwijnen. Ook deze overwegingen geven reden om aan te nemen dat door de voorgenomen concentratie een machtspositie kan ontstaan of worden versterkt en dat een nader onderzoek vereist is.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie