Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Westvlaams Provinciaal domein Kemmelberg wordt groter

Datum nieuwsfeit: 22-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Provinciaal domein Kemmelberg wordt dubbel zo groot Brugge, 22/9/1999
Op 1 februari 1996 besliste de West-Vlaamse provincieraad tot de aankoop van ruim 21 ha bos op de Kemmelberg. Dit betekende de start van het nieuwe provinciedomein Kemmelberg. De volledige Noord- en Oostflank kwam in handen van de provincie, met inbegrip van Vlaanderens hoogste "berg" top. Een informatieve wandelgids werd uitgegeven met heel wat info over flora en fauna.

Toen reeds stelde de Bestendige Deputatie voor, wanneer de mogelijkheid zich zou voordoen, het domein verder uit te breiden. Enkele kleinere aankopen werden inmiddels verricht. Ondermeer om na 2000 een definitief speelbos mogelijk te maken.

Door de provincieraadsbeslissing van 23 september 1999 wordt nu een zeer belangrijke uitbreiding gerealiseerd aan de zuidkant. Deze uitbreiding telt 25,1 ha en is uitzonderlijk mooi gelegen ten zuiden van de Lettingstraat, net voorbij de Hollemeersch, en ten westen van de Beukelaerestraat. De zone ligt tussen de hoogtelijnen van 110 en 60 meter en is dus meer dan een weinig hellend. Door deze aankoop groeit het domein tot meer dan 50 ha.

Sinds de eerste verwerving nam de provincie samen met de gemeente en met het Regionaal Landschap reeds heel wat initiatieven. In de eerste periode werd heel wat studiewerk geleverd via een bezoekersonderzoek, een erosieonderzoek, een verkeersstudie en de inventaris van de landschappelijke waarden.

Met Europese, gemeentelijke en provinciale middelen nadert het bezoekerscentrum de voltooiing en allerlei beheerswerken maken het domein nog mooier en waardevoller.

Een beheers- en inrichtingsplan wordt afgewerkt en zal de basis vormen voor de verdere ontwikkeling van het Kemmelbergdomein. De provincie werd samen met het Regionaal Landschap trouwens bekroond door de Koning Boudewijnstichting voor dit inrichtingsproject.

Ook de wandelinfrastructuur werd verbeterd via bewegwijzering, infopanelen, rustbanken.

De bestaande wandeling van het Regionaal Landschap "Het Oog van Vlaanderen" werd omgevormd tot een provinciaal vijfsterren "Kemmelbergpad". Dit wordt dan binnen het landschap de derde vijfsterrenwandeling. Reeds eerder dit jaar mochten we de Gasthuisbossenwandeling en het Tweebergenpad inwandelen. Het Kemmelbergpad komt reeds voorbij het nieuw verworven gedeelte.

In dit nieuwe deel worden sterk erosiegevoelige gronden herbebost. Het panoramisch zicht wordt bewaard via natuurontwikkeling en de ecologisch waardevolle landbouwgrond wordt aangewend voor extensief gebruik. De provinciale schaapherder zal ook in het Provinciaal domein Kemmelberg actief zijn. Het hoevecomplex wordt hiertoe ingeschakeld met o.m. ook materiaalopslag, ruimte voor het domeinpersoneel.

De wandelgids voor het domein en de vijfsterrenwandeling Kemmelbergpad zijn o.m. verkrijgbaar in de VVV Heuvelland en bij de WVT, Provinciehuis Abdijbeke, Abdijkbekestraat 9 te 8200 Sint-Andries (Brugge) - tel. 050/40 71 11.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie