Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stimuleringsbudget 16 miljoen voor culturele instellingen

Datum nieuwsfeit: 23-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 23-09-1999 Home
Zoeken
Reageren

Persbericht
Nummer: 122

Geen kortingsregeling maar stimuleringsbudget van 16 miljoen om diverser publiek te bereiken

Culturele instellingen moeten 3% van hun subsidie besteden aan het bereiken van nieuwe publieksgroepen. Instellingen die meer willen doen, kunnen een beroep doen op een stimuleringsbudget. Hiervoor is een bedrag van 16 miljoen gereserveerd binnen het Actieplan Cultuurbereik. De eerder aangekondigde kortingsregeling voor instellingen die niets doen aan het binnenhalen van nieuw publiek vervalt hiermee. Dit schrijft staatssecretaris Van der Ploeg in een brief aan de Tweede Kamer.

Doel van de 3%-norm is om te stimuleren dat nieuwe publieksgroepen in aanraking komen met de gesubsidieerde cultuur. In stellingen kunnen in hun beleidsplan aangeven wat voor activiteiten zij op dit terrein ondernemen. Onder doelgroepactiviteiten vallen onder meer het programmeren van speciaal aanbod, het presenteren op bijzondere plekken, het bieden van educatieve begeleiding (bijvoorbeeld lesprogramma's of het organiseren van manifestaties) en marketingactiviteiten, gericht op nieuwe publieksgroepen.

Als regel moeten alle instellingen de norm halen. Instellingen die om goede redenen niet aan de norm voldoen, kunnen op dispensatie rekenen. De beoordeling gebeurt door de Raad voor Cultuur. Mochten goede redenen voor dispensatie ontbreken, dan wordt dit meegewogen in het eindoordeel van de Raad over de subsidieaanvraag.

De norm wordt op dezelfde manier gecontroleerd als andere subsidievoorwaarden: instellingen leggen jaarlijks verantwoording af via hun jaarrekening en jaarverslag. Dat gebeurt bijvoorbeeld al bij podiumkunstinstellingen voor het aantal voorstellingen of concerten. Met musea gelden al jaren resultaatafspraken.

De aanpassing is het gevolg van een motie van de Tweede Kamer, die in juni de kortingsregeling een ongewenste negatieve impuls noemde. Van der Ploeg zegde toen toe om de regeling nogmaals te bezien.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie