Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Artsentekort en werkdruk medici alarmerend

Datum nieuwsfeit: 23-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Artsentekort en werkdruk medici alarmerend

LAD-bericht van 23 september 1999

De op Prinsjesdag gepresenteerde Zorgnota 2000 besteedt volstrekt onvoldoende aandacht aan het artsentekort, de werkdruk en arbeidsmarktpositie van artsen. De LAD roept minister Borst op om in samenspraak met artsenorganisaties een gericht arbeidsmarktbeleid voor artsen op te zetten.

Het thema werkdruk van artsen wordt in de Zorgnota niet of nauwelijks uitgewerkt. Wel, en terecht, is dit het geval voor de verplegende en verzorgende functies. Dit gebrek aan aandacht doet volgens de LAD geen recht aan de snel toenemende arbeidsmarktproblematiek van artsen. Ook voor de medische beroepsgroep is de nadelige invloed van de hoge werkdruk zichtbaar. Het komt steeds vaker voor dat artsen 'opbranden' en daardoor arbeidsongeschikt raken. Tevens veranderen de eisen die aan artsen worden gesteld in hoog tempo. Zulke ontwikkelingen maken het al bestaande artsentekort nog nijpender.


5.000 artsen tekort in 2005-2010
Om het benodigde aantal artsen op te kunnen leiden, de huidige personeelscapaciteit op peil te houden, te voldoen aan de groeiende vraag naar artsen, en voortijdige uitval te voorkomen, is veel meer aandacht voor de positie van de artsen hard nodig. De LAD roept minister Borst op om in overleg met de artsenorganisaties een gericht arbeidsmarktbeleid op te zetten. Anders stevent de zorgsector af op een tekort van zo'n 5.000 artsen in de periode 2005-2010. De te beperkte uitbreiding van de aantallen studieplaatsen geneeskunde, de te lage toename van het aantal huisartsen in opleiding en de onzekere verruiming van de opleidingscapaciteit in de specialistische geneeskunde, doen daaraan niets af.

© copyright LAD 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie