Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Supermarkt levert vaak rotte vis

Datum nieuwsfeit: 23-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Consumentenbond

Supermarkt levert vaak rotte vis

Consumentenbond wil verbetering kwaliteit

23 september 1999 - De kwaliteit van kabeljauwfilet schiet ernstig tekort. Vooral de zuurstofarm verpakte vis in de supermarkt komt slecht uit een kwaliteitsonderzoek van de Consumentenbond. Maar ook de versheid van vis in marktkramen en viswinkels kan beduidend beter. Hoewel er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid, is er wel degelijk sprake van smaakbederf. Als je een verse vis koopt, dient deze daadwerkelijk vers te zijn.

De Consumentenbond heeft 50 kabeljauwfilets getest op smaak, aanwezigheid van bacteriën, en fileerkwaliteit. De helft van de kabeljauw is gekocht in supermarkten, dertien stuks komen uit viswinkels en de overige twaalf zijn gekocht op markten.
Acht getrainde visproevers hebben geen enkele keer de kabeljauw gegeten zoals die zou moeten zijn: sappig en stevig, vers van geur en smaak. Wel is een aantal keer een malse kabeljauw gevonden met een neutrale geur en smaak. De kabeljauw uit de supermarkt is in verreweg de meeste gevallen als matig of slecht beoordeeld door de proevers. Zulke vis is zonder meer onaanvaardbaar: de matige vis ruikt naar bederf, is droog en ligt korrelig op de tong; de slechte vis ruikt naar ammoniak en kan alleen maar als rotte vis worden betiteld. Uit dit testresultaat concludeert de Consumentenbond dat zuurstofarm verpakte vis geen succes is. Het kan zijn dat de vis te laat wordt ingepakt, maar ook dat een dergelijke verpakking het bederf onvoldoende remt.

Hoewel de kabeljauw wat smaak betreft beter scoort in marktkramen en viswinkels, kan ook hier nog veel verbeterd worden. Dat geldt vooral voor het tegengaan van bacteriën. Negentien van de vijftig kabeljauwfilets waren besmet met een ziekmakende bacterie. De visser, de verwerker, de transporteur of de winkelier zijn in deze gevallen onhygiënisch te werk gegaan, bijvoorbeeld door geen handschoenen te dragen.

Ook de fileerkwaliteit ten slotte laat in de meeste gevallen te wensen over. Op sommige ingekochte kabeljauw zaten bloeduitstortingen; het vlees was droog, verkleurd, rafelig of gescheurd; of er waren stukken huid, vin of graat achtergebleven. De viswinkels scoren op dit punt het beste; van de vijf zeer goed gefileerde kabeljauw kwamen er vier uit een viswinkel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie