Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wageningen: High tech valley voor levenswetenschappen

Datum nieuwsfeit: 23-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit


Persbericht

22-09-99, nr. 006

Wageningen kan high tech valley voor levenswetenschappen worden

De nabijheid van Wageningen Universiteit en Researchcentrum heeft alles te maken met de opbloei van kennisintensieve ondernemingen in Wageningen. Als de universiteit en de researchcentra voldoende investeren in kennisintensief ondernemerschap, kan Wageningen uitgroeien tot een soort 'Silicon Valley' van de levenswetenschappen, aldus prof. dr. Tom Elfring in zijn intreerede 'Oplevend ondernemerschap', die hij op donderdag 23 september uitspreekt. Elfring is bijzonder hoogleraar innovatief ondernemerschap bij de leerstoelgroep bedrijfskunde van de Wageningen Universiteit.

Universitaire spin-off
In Wageningen zijn de afgelopen jaren ruim vijftig kennisintensieve bedrijven van start gegaan. Een deel van deze bedrijven is inmiddels uitgegroeid tot snel expanderende ondernemingen. De explosieve groei van kennisintensieve bedrijven en de vestiging van bedrijven als Keygene en Numico hebben ervoor gezorgd dat op dit moment eenvijfde van de kenniswerkers bij een commercieel bedrijf werkt. Het aantal kenniswerkers in high tech spin-offs neemt elk jaar met twintig tot dertig procent toe. De commerciële instellingen kenmerken zich door nieuwe toepassingen van technologie en nieuwe combinaties van kennis op het gebied van internet, software, nieuwe materialen en biotechnologie. Innovatieve ondernemers gebruiken kennis van landgebruik, plantenteelt, dierkunde en het klimaat om nieuwe markten aan te boren. Zo maakt de farmaceutische industrie nu gebruik van software die oorspronkelijk bedoeld is om het gedrag van sluipwespen te analyseren en kunnen bedrijven - met behulp van Wageningse membraantechnologie - hun afvalwater ter plekke zuiveren. Daarnaast kunnen groei van gewassen, overstromingen en ontbossing nauwkeurig geanalyseerd worden ten behoeve van overheden, boeren en verzekeringsmaatschappijen.

Ondernemende universiteit?
De starters maken gebruik van specialistische wetenschappelijke kennis die ze tijdens studie en werk bij de universiteit en instituten hebben verworven. Op die manier levert Wageningen UR een bijdrage aan kennisintensief ondernemerschap. Om de spin-off te versnellen moet Wageningen UR betrokkenheid tonen bij kennisintensief ondernemerschap, meent Elfring. Dit kan door te investeren in personeel dat een onderneming wil starten. Ook dient de betrokkenheid van en de samenwerking met capital venture bedrijven versterkt te worden. Het gaat volgens Elfring niet zozeer om het creëren een ondernemende universiteit, als wel om juist focus te houden op fundamenteel onderzoek. De universiteit functioneert dan als een soort moederschip van waaruit hightech starters het landschap van Wageningen veranderen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie