Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wachtlijstgelden werpen vruchten af

Datum nieuwsfeit: 23-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NZi

23 september 1999

Wachtlijstgelden werpen vruchten af

Een kentering van de groei van wachtlijsten in de curatieve zorg en een toename van het aantal verrichtingen. Dit zijn enkele effecten van de in 1998 ingezette extra middelen voor wachtlijstverminderende initiatieven in de curatieve zorg en de ggz. De evaluatie van de inzet van extra middelen staat beschreven in het onlangs verschenen rapport Het wachtlijstfonds 1998. Prikkel tot verandering. Dit onderzoek richt zich op de vraag op welke wijze de vijfenzeventig miljoen gulden extra incidenteel geld is ingezet en het effect daarvan op de wachttijden.

Het rapport is een uitgave van het NZi, in opdracht van het ministerie van VWS. In 1998 besloot het kabinet tot een prikkel van vijfenzeventig miljoen gulden voor wachtlijstverminderende initiatieven voor de curatieve zorg en de ggz.

Per 1 maart 1999 nemen de wachtlijsten voor oogheelkunde en orthopedie niet meer toe. Het aantal wachtende voor openhartoperaties en dotterbehandelingen is daarnaast aanzienlijk gedaald ten opzichte van de situatie 1 jaar eerder. Met de middelen uit het wachtlijstfonds zijn in 1998 in de ziekenhuissector zo'n 12.000 patiënten extra geholpen. Ook bij de instellingen voor ambulante geestelijke gezondheidszorg zijn na de inzet van de extra wachtlijstmiddelen in de meeste gevallen het aantal wachtenden en de wachttijden gedaald afgaande op de beoordeling van de betrokken instellingen.

Belangrijke aandachtspunten blijven het gebruik van een uniforme wachtlijstregistratie en de toekomstige toekenningen uit het wachtlijstfonds. Die nieuwe toekenningen moeten meer aandacht leggen op kwaliteit van de wachtlijst en op criteria die een langetermijneffect bewerkstelligen.

De publicatie 'Het wachtlijstfonds 1998' kunt u schriftelijk of per fax bestellen bij de afdeling Verkoop Publicaties NZi, postbus 9697, 3506 GR Utrecht, fax (030) 273 95 60 o.v.v. publicatienummer 199.1258. De publicatie kost f 35,= (exclusief porto- en administratiekosten).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie