Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Commentaar Ouderverenigingen op Zorgnota 2000

Datum nieuwsfeit: 23-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Zorgnota 2000

23 september 1999

Prinsjesdag: Zorgnota 2000

Op Prinsjesdag boden de minister en de staatssecretaris van VWS hun plannen voor 2000 aan de volksvertegenwoordiging aan. De Zorgnota 2000 vervangt het Jaaroverzicht Zorg (JOZ). Hoofdstuk 6 gaat over de gehandicaptenzorg. Inhoudelijk vindt men in de nota het verhaal terug van de Meerjarenafspraken. De FvO heeft de Meerjarenafspraken deze zomer getekend, maar onder voorbehoud, omdat de financiering ten enenmale onvoldoende is voor alle plannen.

Uit tabel 6.2 in de Zorgnota blijkt overduidelijk dat de uitgaven voor de sector maar beperkt terecht komen bij de gehandicaptenzorg. De cijfers tonen het hard aan: het stijgingspercentage van de uitgaven voor de gehandicaptenzorg onder het vorige kabinet was gemiddeld 5% per jaar, het voor deze kabinetsperiode voorziene stijgingspercentage is gemiddeld 2% per jaar. In het regeerakkoord van Paars II is een stijging van 2,3% voor de gehele zorgsector afgesproken, maar voor 2001 blijft de gehandicaptensector daaronder. Afgezet tegen de positieve berichten over de economische groei en meer financiële ruimte voor de burgers is dit allemaal wel mager voor mensen met een handicap. De FvO zal dit in een brief aan de Kamer laten weten.

De komende dagen zijn in de Kamer de algemene beschouwingen. De begrotingsbehandeling VWS is voorzien in de derde week van november. In oktober zal de FvO een gerichte lobby voeren naar aanleiding van de drie nota's van VWS die mensen met een verstandelijke handicap raken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie