Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Een mens blijft niet hetzelfde, wel dezelfde

Datum nieuwsfeit: 24-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


24 september 1999

Een mens blijft niet hetzelfde, wel dezelfde

Zelfontplooiing en persoonlijk groei van volwassenen staan volop in de belangstelling. Toch is maar weinig bekend over de manier waarop volwassenen zich ontwikkelen. Mensen blijven misschien dan wel dezelfde, maar toch zeker niet hètzelfde. Verander je wel echt en waarin dan wel? Ontwikkeling van volwassenen staat centraal in het onderzoek van ontwikkelingspsychologe Mirjam Klein Wassink. Zij hoopt hiermee op 24 september te promoveren aan de faculteit Sociale Wetenschappen.

Binnen de ontwikkelingspsychologie is vooral aandacht voor de kinder- en jeugdjaren. De klinische psychologie is gericht op ziektebeelden en niet op hoe gezonde ontwikkeling verloopt. Mirjam Klein Wassink onderzocht juist dit laatste. Gedurende een jaar volgde zij drie personen zeer intensief en kreeg door middel van interviews en dagboekverslagen een beeld van de betekenisverlening die zij aan hun ervaringen gaven. Uitgangspunt hierbij is dat het ervaren van een ingrijpende gebeurtenis een ontwikkeling op gang kan brengen. Een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis als een onverwachte ontmoeting of het zien van een documentaire kan overigens al als zeer ingrijpend worden ervaren.

Betekenisverlening en emoties

Emoties maken iemand er op alert dat er iets belangrijks aan de hand is. Je kunt ze opvatten als de bewakers van de belangen van de persoon: dat wat iemand wil bereiken dan wel voorkomen. Heftige emoties, zo blijkt ook uit het onderzoek, kunnen een voorbode van ontwikkeling zijn.

Vaste patronen

Mensen gebruiken patronen om structuur te geven aan hun leven. Soms werkt een patroon niet goed meer. Het keer op keer ervaren dat zaken niet meer zo lekker lopen als vroeger en het onderzoeken wat er nu precies niet lekker loopt is een eerste stap in het ontwikkelingsproces van zo’n patroon. Vaak weten mensen niet eens welke patronen ze hanteren en zijn er een aantal stappen nodig om daarachter te komen.

Allereerst is dat de bewustwording van een slecht werkend patroon, bijvoorbeeld in allerlei situaties proberen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen om zo waardering te krijgen. Daarna volgt het onderzoek wat je er tegenover kunt zetten: wat wil ik zelf nu eigenlijk? En dan het weer toelaten van reacties die het patroon niet toeliet, zoals kwaad durven worden wat je eerder niet deed omdat je dan riskeerde te worden afgewezen. Een laatste stap is het loslaten van het oude patroon en het vinden van een nieuw. Klein Wassink: `De persoon waar het hier om gaat zou bijvoorbeeld meer aandacht moeten besteden aan wat hij zelf wil, waar hij behoefte aan heeft en dat ook durft te uiten. Zonder dat hij nu doorslaat naar de andere kant. Hij moet een midden vinden tussen wat anderen van hem willen en wat hij zelf wil.'

Waarheid

Hoewel Klein Wassink maar bij drie personen onderzoek heeft gedaan is het beschreven ontwikkelingsproces voor veel mensen herkenbaar en van toepassing. Tegelijkertijd maakt haar onderzoek duidelijk dat er geen sprake is van één waarheid: het gaat over hoe je iets op een bepaald moment voelt, ziet, hoe je er over denkt en dat kan veranderen. Bovendien zullen twee mensen nooit exact dezelfde betekenis geven aan een zelfde gebeurtenis. Betekenisverlening als uitgangspunt nemen helpt ons bij het verder brengen van een wetenschap die nog vaak denkt in termen van een algemeen geldende en objectieve werkelijkheid.

Vrijdag 24 september 1999 om 12.45 uur

Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Mw.drs. M.E. Klein Wassink, faculteit Sociale Wetenschappen

Promotie: `Betekenis in ontwikkeling. Onderzoek naar persoonsontwikkeling tijdens de volwassenheid'

Voorlichter Ineke de Bruijn (030) 2531586

Laatst gewijzigd: 22 september, 1999
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8
3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie