Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wapenschilden op armaturen in Gent

Datum nieuwsfeit: 24-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

<< terug heet van de naald archief zoek

W a p e n s c h i l d e n o p a r m a t u r e n

Nu de Gras- en Korenlei ongeveer helemaal heraangelegd zijn, is het tijd voor de finishing touch. Uit respect voor het verleden werden de verlichtingspalen, die van net na WO II dateren, gerestaureerd en -waar nodig- gedupliceerd voor ze hun nieuwe plaats kregen langs Gents fraaiste kaden. De armaturen zelf moeten nu nog worden vernieuwd en als alles naar plan verloopt, zullen de verlichtingspalen omstreeks de millenniumwisseling ook voorzien zijn van geëmailleerde borden waarop oude gildentekens en wapenschilden afgebeeld zijn.

Bij de gildentekens gaat het om het teken van de visverkopers, de brouwers, de vrije pijnders (=zakdragers), de koornmeters, de vrije schippers, de bakkers, de schipmakers, de kraankinders (= wijnschroeiders) en de onvrije schippers. Het is de bedoeling zoveel mogelijk de tekens van de gilde aan te brengen op de lichtpunten in de buurt van het overeenkomstige gildenhuis.

Daarnaast worden ook de wapenschilden van de zeventien Provinciën in het figuratief register opgenomen. Daarmee wordt verwezen naar de Pacificatie van Gent in 1576, waarbij de zeventien Provinciën en Spanje een helaas frêle vredesbestand ondertekenden in de godsdienstoorlog die onze contreien verscheurde.

Het gaat om de wapenschilden van


- de graafschappen: Vlaanderen, Zeeland, Holland, Zutphen, Namen, Henegouwen en Artesië;


- het Markgraafschap :Antwerpen;


- de heerlijkheden: Friesland, Groningen, Overijssel, Utrecht en Mechelen;


- de hertogdommen: Gelderland, Luxemburg, Limburg en Brabant.

Afbeelding:

Vóór de heraanleg van de Gras- en Korenlei: de verlichtingspaal (van na WO II) waarop een schild was aangebracht. Binnenkort zal deze paal samen met nog twaalf andere in hun gerestaureerde staat en voorzien van nagelnieuwe armaturen en historische wapenschilden en gildentekens weer hun warme licht werpen op de Koren- en Graslei.

Informatie : Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning, de heer Bert Monnoye, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel.: (09)266 78 85.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie