Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitspraak Van Aartsen over vetorecht in Veiligheidsraad

Datum nieuwsfeit: 24-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Onderwerp: Uitspraken Minister van Aartsen

Datum: 24-09-1999

Nummer : 078

Minister van Aartsen over het vetorecht in de Veiligheidsraad Radio 1 Journaal 24-09-1999, 07.15 uur

PRESENTATOR:

Nederland gaat het vetorecht van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad ter discussie stellen. Minister van Aartsen, onze minister van Buitenlandse Zaken, gaat het vandaag zeggen tijdens zijn toespraak als voorzitter van de Veiligheidsraad. Verder pleit Van Aartsen voor een krachtiger optreden van de Volkenorganisatie in allerlei crisis situaties, waar waarbij de soevereiniteit van staten van ondergeschikt belang moet zijn. Correspondent Tim Overdiek vroeg aan Van Aartsen wat er eigenlijk mis is met dat vetorecht.

MINSTER VAN AARTSEN:

Het vetosysteem kan actie van de zijde van de VN blokkeren. En er zijn situaties waarin dat eigenlijk niet kan. Wanneer mensenrechten worden geschonden moet er eigenlijk opgetreden worden en het vetorecht dat al sinds '45 bestaat zit ons dan vaak in de weg. En waar het mij nu om gaat, is dat we - en ik weet ook wel dat we van dat vetorecht niet een, twee drie af zijn - in ieder geval de discussie daarover echt nu beginnen.

JOURNALIST:

Nederland doet dat al jaren. Het is ook Nederlands beleid dat het vetosysteem niet deugt. Waarom dan nu dan wel? Een dag eerder heeft uw ambtgenoot Duitsland de aanzet gegeven. Het lijkt wel een een-tweetje bijna. Is de tijd nu rijp voor hardere stappen?

MINISTER VAN AARTSEN:

Dit is de winst denk ik van deze week - deze ministeriële week - dat eigenlijk heel veel collega's het hebben gehad over dat moeilijke thema: de soevereiniteit van een staat aan de ene kant en wat doe je als zo'n soevereine staat de mensenrechten vertrapt, en de eigen burgers terroriseert? Wat is dan de weging van belangen? Nou het is duidelijk dat die balans gaat doorslaan in de richting van: je moet optreden wanneer mensenrechten worden geschonden. We hebben nog een lange weg te gaan, dat is ook duidelijk, maar het is voor het eerst dat tijdens een essemblee nogal wat van de collega's dat thema bespeelt. Dat is echt pure winst van deze algemene vergadering.

JOURNALIST:

En dan concreet, dat vetosysteem dat zou dan gradueel moeten gebeuren, die verandering in de komende vijftig jaar. Wat zou de eerste aanzet kunnen zijn?

MINISTER VAN AARTSEN:

Nou, mijn collega Fischer heeft gisteren een leuk idee geopperd, denk ik. Die zegt: ' laat in ieder geval de landen die af en toe dat veto gebruiken nou eens uitleggen waarom ze dat doen, laat ze dat aan de assemblee uitleggen, laat ze dat helderder dus aan de wereldgemeenschap duidelijk maken.Waarom gebruikt u dat veto? Zorg dat u in wezen verantwoording aflegt voor het gebruik van het veto'. Mijnerzijds heb ik vandaag gezegd: 'er kunnen ook momenten zijn dat het land misschien uiteindelijk niet een bepaalde actie wil blokkeren, maar een duidelijke mening naar voren wil brengen'. Nou, breng dan bij wijze van spreken een tegenstem uit, maar roep niet het veto.

JOURNALIST:

Landen verschuilen zich te makkelijk achter hun soevereiniteit, dat moet ook veranderen, zo zal u in uw speech proberen uit te leggen.

MINISTER VAN AARTSEN:

Jazeker, wel wetend dat er hier vele landen zijn. China gisteren, India evenzeer, die zeggen, ja wij willen dat debat niet aangaan, want de soevereiniteit is voor ons heilig. Maar ik hoop ook dat deze landen
- China is natuurlijk belangrijk, omdat het één van de vijf permanente landen is in de Veiligheidsraad dat ook deze landen dat debat ook aandurven gaan.

PRESENTATOR:

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie