Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rodekruishulpverlening op Oost-Timor draait op volle toeren

Datum nieuwsfeit: 24-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rodekruishulpverlening op Oost-Timor draait op volle toeren

Hoewel de situatie op Oost-Timor nog uiterst gespannen en onveilig is doet het Internationale Rode Kruis sinds haar terugkeer in het gebied op 14 september al het mogelijke om de getroffen bevolking bij te staan.

OOST-TIMOR

Op dit moment zijn 17 afgevaardigden (zowel medisch en logistiek personeel als water- en sanitatie- deskundigen) op Oost-Timor actief. Vanuit Surabaya (op het eiland Java) is een luchtbrug met drie dagelijkse vluchten naar Dili opgezet. De vliegtuigen brengen zowel voedsel, logistiek materiaal als medicijnen aan. Eveneens vanuit Surabaya is een schip met 750 ton voedsel en 50 ton logistiek materiaal onderweg.

Het Internationale Rode Kruis heeft het beheer over het stedelijk ziekenhuis overgenomen en een chirurg, een anesthesist en twee verpleegsters ingezet. Enkele lokale medewerkers van het ziekenhuis zijn reeds teruggekeerd. Het Rode Kruis is begonnen bijkomend personeel aan te werven onder de terugkerende vluchtelingen. Op dit moment is eveneens een veldhospitaal van het Noorse Rode Kruis per schip onderweg. Het schip wordt zaterdag verwacht in Dili waarna het zo snel mogelijk operationeel zal worden en hierdoor de druk op de bestaande medische infrastructuur zal verlichten.

WEST-TIMOR

Ook in het westelijke deel van het eiland zijn de humanitaire noden zeer groot. De vluchtelingen uit Oost-Timor zijn ondergebracht in kampen en tenten waar dikwijls elke gezondheidsvoorziening ontbreekt. Er is eveneens een groot gebrek aan schoon water en latrines. Een aantal gevallen van malaria en diaree werden reeds gemeld. Hoewel er geen preciese informatie over het aantal vluchtelingen is, schat het Internationale Rode Kruis hun aantal tussen 190.000 en 200.000.

In samenwerking met het Indonesische Rode Kruis heeft het Internationale Rode Kruis kleding, dekens, matrassen, plastic zeilen en jerry cans verdeeld aan 8.000 families (40.000 mensen) in 17 kampen. Indien de veiligheidssituatie verbetert kan deze hulpverlening worden uitgebreid naar een bijkomende 12.000 families (60.000 mensen). Hierdoor zullen in totaal 100.000 mensen geholpen worden.

BESCHERMENDE ACTIVITEITEN

Naast de hulpverlening op medisch en gezondheidsvlak is de bescherming van de burgerbevolking een belangrijke bekommernis voor het Internationale Rode Kruis. Tijdens de komende weken zal geprobeerd worden zicht te krijgen op de schendingen van het internationaal humanitair recht. Dit houdt o.m. het verkrijgen van toegang tot gevangenen in.

Duizenden families werden door de gebeurtenissen van de laatste weken van elkaar gescheiden. Een dringende opdracht voor het Internationale Rode Kruis bestaat dan ook uit het terug met elkaar in contact brengen van deze families.

MOGELIJKHEID TOT INTERVIEWS

Het hoofd van de mediadienst van het Internationale Rode Kruis, Urs Boegli, is tot en met morgen in Dili aanwezig en is beschikbaar voor interviews in het Engels, Frans en Duits. Hij kan bereikt worden via het Zwitsere GSM-nummer 0041792039405.

Brussel, 24 september 1999

Voor meer informatie kan men zich wenden naar:
Tuur Hoste, tel. kantoor (02)645.45.45, gsm (0476)50.50.58, e-mail tuur.hoste@redcross-fl.be
Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie