Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Restauratie Wullepitmolen te Zarren

Datum nieuwsfeit: 24-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

restauratie Wullepitmolen te Zarren
Brugge, 24/9/1999
De provincie West-Vlaanderen heeft in de afgelopen jaren werk gemaakt van de restauratie van diverse molens. In dit kader heeft de provincie West-Vlaanderen aan de firma Peel uit Gistel de opdracht gegeven om de Wullepitmolen uit Zarren te restaureren. Het betreft hier een houten staakmolen op torenkot, waarvan de bakstenen teerlingen en de staak reeds eerder dit jaar opgericht zijn op de site in Zarren. De molenkast en de molenkap zijn geconstrueerd in de ateliers van de firma Peel in Gistel. Deze onderdelen worden getransporteerd naar de site. Daar wordt de kast en de kap gemonteerd op de staak, waarbij de firma Gheysens met speciale kranen het gevaarte zal oprichten.

Hierdoor wordt de provincie eigenaar van een zevende molen. De andere molens zijn: Rosmolen in Tillegem, Schellemolen in Damme, Koutermolen in Harelbeke, de Steenakkermolen in Langemark, de Markeymolen in Pollinkhove.

De Wullepitmolen
De Wullepitmolen is de oudste molen in Zarren en dankt zijn naam aan de molenaarsfamilie Wullepit die vanaf 1817 eigenaar-uitbater van de molen was.

De molen werd rond 1639 opgetrokken en bleef tot 1779 de enige windmolen in Zarren. Hij werd echter in 1918 vernietigd en in 1923 vervangen door een molen uit Zerkegem uit 1623. Het is een graan-staakmolen op ronde gesloten voet. De molen bezit een staak met mooie voluteversiering. Naast de twee steenkoppels is er nog een haverpletter.

De molen zelf bleef in werking tot 1949 en werd in windstille perioden en na 1949 vervangen door een mechanische maalderij die zich in een, nu verdwenen, bijgebouwtje bevond. Na 1949 ging het bergaf met de molen: in 1969 brak een buitenwiek af, in 1976 de tegenoverliggende, in 1972 werd de lekke eikenschaliën dakbedekking vervangen door asfaltpapier. De toenmalige gemeente Zarren verwierf de molen in 1971 voor een symbolische frank met de bedoeling de molen te restaureren. Politieke verwikkelingen voerden het restauratiedossier af en er werden na de fusie met de gemeente Kortemark in 1976 pogingen ondernomen om de molen te verkopen aan het Openluchtmuseum in Bokrijk en zelfs te deklasseren. De provincie West-Vlaanderen kon dit echter voorkomen.

In 1982 werd de gemeente verplicht opschorings- en dichtingswerken uit te voeren en de resterende wieken uit te halen, wat ook gebeurde. Toch takelde de molen nadien zienderogen af, zodat een groep molenliefhebbers in het voorjaar van 1991 de Wullepitmolen vzw oprichtten met de bedoeling de molen te redden. In het najaar van 1991 mocht de Wullepitmolen vzw, met materiële steun van de gemeente, instandhoudingswerken uitvoeren aan de molen.

Door toedoen van deze vzw kon bekomen worden dat de molen in 1994 door de provincie West-Vlaanderen (opnieuw voor een symbolische frank) van de gemeente Kortemark aangekocht werd met de bedoeling de molen te restaureren.

In april 1996 werd de molen gedemonteerd als eerste fase van de restauratie en op 1 september 1998 werd gestart met de definitieve fase.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie