Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rembrandt Zelf in Den Haag

Datum nieuwsfeit: 25-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Mauritshuis

22 september 1999

REMBRANDT ZELF NU IN DEN HAAG!

Van 25 september 1999 tot en met 9 januari 2000 is Rembrandt Zelf te zien in het Mauritshuis. De tentoonstelling van zelfportretten van Rembrandt (1606-1669) heeft deze zomer in Londen, in de National Gallery ruim 225.000 bezoekers getrokken.
De expositie bestaat uit 28 schilderijen, 31 etsen en 7 tekeningen. Dat is meer dan tachtig procent van Rembrandts bekende zelfportretten. Een kleine selectie zelfportretten van zijn leerlingen toont de invloed van de meester. Bruiklenen komen o.a. uit Nederland, Engeland, Duitsland, Oostenrijk Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten. ING Groep is de exclusieve sponsor van de tentoonstelling in Den Haag. KLM is de official carrier van deze expositie.

Voor het eerst
Rembrandt Zelf is de eerste tentoonstelling ooit die geheel gewijd is aan de zelfportretten van Rembrandt. In de loop der eeuwen heeft geen enkele vooraanstaande schilder zoveel zelfportretten gemaakt als hij. De reeks beeltenissen die hij van zichzelf schilderde, tekende en etste verschaft nu voor het eerst de mogelijkheid twee fascinerende aspecten te bekijken: de ontwikkeling van zijn schildersstijl en de veroudering van zijn gezicht in de loop van ruim 40 jaar. De plaats en de betekenis van de zelfportretten staan centraal op de tentoonstelling en in de begeleidende publicatie.

Het verschil met Londen
De samenstelling van de tentoonstelling is vrijwel gelijk aan die in Londen. Een groot voordeel van de expositie in het Mauritshuis ten opzichte van die in Londen is dat hier de schilderijen worden getoond in daglicht, én in een zeventiende eeuwse omgeving, een Hollands stadspaleis. De prenten en tekeningen bevinden zich in een aparte zaal met gedempt kunstlicht.
Dit is bovendien de enige mogelijkheid om Rembrandts drie laatste zelfportretten bij elkaar te zien. In Londen ontbrak van dit drietal het schilderij uit de Uffizi in Florence, een schilderij met een bijzondere herkomst. Cosimo III de Medici kocht het in 1669 rechtstreeks van Rembrandt.
Eveneens uitsluitend in Den Haag aanwezig is het zelfportret uit de Berlijnse Gemäldegalerie, daterend uit 1634.
In het Mauritshuis ontbreekt helaas het zelfportret uit 1632 van The Burrell Collection uit Glasgow, dat op grond van legaatsbepalingen niet kon worden uitgeleend.

Catalogus
De catalogus van de tentoonstelling is interessant voor zowel leken als voor meer gespecialiseerde lezers. Alle (!) zelfportretten van Rembrandt staan in de catalogus afgebeeld en beschreven. De begeleidende essays vormen een algemene introductie op het thema van de tentoonstelling, een inleiding op het genre van zelfportretten en de ontwikkeling, definitie en waardering daarvan. Tenslotte wordt de kleding waarmee Rembrandt zichzelf tooit vanuit kostuumhistorische invalshoek belicht. Belangrijke bijdragen zijn geleverd door medewerkers van het Mauritshuis, van het Rembrandt Research Project en van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag De prijs van de softcover catalogus is ƒ59,50 (252 pagina's en 175 afbeeldingen). De hardcover editie kost ƒ85,-.

Kaartverkoop
De toegangsprijs is ƒ25,-. Een beperkt aantal kaarten is in de dagverkoop verkrijgbaar. Het is raadzaam om vooraf te boeken via Ticket Service Nederland, dan is de prijs ƒ22,50. Dat kan bij de grotere postkantoren en VVV-kantoren, de GWK-stationskantoren, telefonisch via tel. 0900 - 300 12 50 (ma-za, 9.00 - 21.00 uur, 99 cpm), via internet www.theater.nl, via teletekst SBS6 pag. 699 en via de Landelijk Bekende Verkoopadressen.

Audiotours
Bezoekers kunnen zich individueel laten rondleiden over de tentoonstelling door middel van een audiotour. Voor kinderen is er een aparte audiotour.

Inlichtingen:
Afdeling Communicatie Mauritshuis
tel. nr. 070 - 302 34 35
fax nr. 070 - 365 38 19
E-mail: (Communicatie@mauritshuis.nl)
website: www.mauritshuis.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie