Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Driekwart jongeren positief over EU

Datum nieuwsfeit: 28-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

EUROPA CENTRUM

Driekwart jongeren positief over EU

Persbericht - Embargo tot dinsdag 28 september

Jongeren '99 onderzoek bewijst:
Driekwart van de Nederlandse jongeren denkt positief over de samenwerking binnen de Europese Unie

Den Haag, 24 september -- In opdracht van het Europa Centrum uit Den Haag heeft Interview-NSS in het kader van het Jongeren '99 onderzoek een aantal vragen gesteld over de Europese samenwerking aan Nederlandse jongeren van 12 tot en met 19 jaar.

Belangrijkste vraag was of jongeren in deze leeftijdscatagorie bekend zijn met de Europese Unie. Uit de antwoorden blijkt dat bijna 100 hier bevestigend op antwoord. Op de vraag wat de Nederlandse jeugd vindt van deze samenwerking antwoordt 57 dat zij die als positief ervaren en bijna 20 is zeer positief. Een kleine 10 is neutraal, ruim 2 is negatief of zeer negatief en iets meer dan 10 van alle jongeren tussen de 12 en 19 jaar heeft hier nog nooit over nagedacht.

Volgens de meeste jongeren tussen de 12 en 14 jaar is het afnemen van de kans op oorlog het belangrijkste voordeel van de Europese samenwerking. Jongeren van 15 tot en met 19 jaar vinden de gemeenschappelijke aanpak van problemen, bijvoorbeeld ten aanzien van milieuvervuiling of criminaliteitsbestrijding, het belangrijkste voordeel. Opvallend is dat volgens beide leeftijdsgroepen het belangrijkste nadeel is dat er ook juist meer criminaliteit kan onstaan door de open grenzen. Als tweede nadeel wordt genoemd de bedreiging van onze nationale taal en cultuur.

Nagenoeg 100 van de jeugd tussen de 12 en 19 jaar weet van de komst van de euro. Als belangrijkste voordeel noemt driekwart het feit dat men binnen de Europese Unie niet meer hoeft te wisselen. Het makkelijker kunnen vergelijken van prijzen vormt een goede tweede. Nadeel is volgens de Nederlandse jongeren dat de euro vooralsnog geen sterke munt lijkt te zijn en dat de invoering van de eenheidsmunt veel geld kost.

...............................................................

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie