Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

18% jongeren ervaart ongewenst seksueel gedrag op school

Datum nieuwsfeit: 28-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Nummer 125 28 september 1999

Een op de zes jongeren ervaart ongewenst seksueel gedrag op school

Van de vierdeklassers in het voortgezet onderwijs maakt 18 procent vervelend seksueel gedrag mee op school. Dit concluderen de onderzoekers Greetje Timmerman en Cristien Bajema van het Universitair Centrum Genderstudies van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij brachten als eersten in Nederland de problematiek in kaart. De 'lastigvaller' blijkt over het algemeen een man te zijn. Bijna driekwart van de lastigvallers is een medeleerling en één op de vier iemand van het schoolpersoneel. Timmerman en Bajema onderzochten daarnaast hoe de scholieren met ongewenst seksueel gedrag omgaan en wat de gevolgen zijn voor hun gezondheid, zelfbeeld en schoolprestaties.

Het ongewenst seksuele gedrag kan verbaal zijn (seksuele opmerkingen), non-verbaal (bijvoorbeeld over een leerling heen hangen), of fysiek (een leerling op een seksuele manier aanraken). De onderzoekers ondervroegen 2808 jongeren uit het voortgezet onderwijs in de provincies Groningen en Utrecht. Daarnaast werden 70 schoolartsen en vertrouwenspersonen uit diezelfde provincies geënquêteerd over de klachten die volgens hen samenhangen met het meemaken van ongewenst seksueel gedrag. Dit onderzoek is de eerste fase in een langer lopend project gericht op de ontwikkeling van een concreet preventie-programma voor scholen. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de GGD'en van de provincies Groningen en Utrecht.

Omvang

In beide provincies gaat het om ruim één op de zes scholieren, zo constateren Timmerman en Bajema. Van de meisjes maakt 24 procent seksuele intimidatie mee op school; bij de jongens is dat 11 procent. Het meeste ongewenste seksuele gedrag vindt plaats in bijzijn van anderen. In 40 procent van de gevallen gebeurde het in de klas, gevolgd door de hal met 15 procent en het schoolplein met 9 procent. Daarnaast geeft bijna 1 procent aan dat ze op school te maken hebben gehad met seksueel geweld, dus met aanranding of verkrachting. Buiten school heeft 7 procent van de jongeren ervaring met seksueel geweld.

Klachten

Jongeren met een ervaring van vervelend seksueel gedrag voelen zich gemiddeld minder prettig en gezond dan hun klasgenoten zonder dergelijke ervaringen. Ze hebben vaker psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid. Ook is hun gevoel van eigenwaarde duidelijk minder. Bij 40 procent van de scholieren heeft de ervaring negatieve gevolgen voor het functioneren op school. Ook vertrouwenspersonen en schoolartsen constateren diverse klachten als gevolg van het meemaken van ongewenst seksueel gedrag.

Verhaal kwijt kunnen

Op het moment zelf blijkt meer dan de helft van de scholieren niet te weten hoe te reageren; vaak negeert de persoon in kwestie het voorval. Naderhand heeft 56 procent met anderen over de vervelende ervaring gepraat. Jongeren praten overwegend met vrienden of vriendinnen (88 procent) gevolgd door de ouders met 49 procent. Slechts 8 procent praat met een docent en 3 procent met een vertrouwenspersoon.

Preventie op school

Bajema en Timmerman vinden 'het gaan praten met anderen' een belangrijke eerste stap om tot een oplossing en preventie van ongewenst seksueel gedrag te komen. De uitstraling van de school blijkt hier een belangrijke rol te kunnen spelen. Jongeren gaan namelijk vaker praten met anderen als ze verwachten dat de school hen serieus neemt, hen zal gaan helpen of maatregelen zal nemen. Bovendien blijkt dat jongeren die weten dat hun school een beleid op dit terrein heeft, vaker praten over hun ervaring met ongewenst seksueel gedrag.

Rapport

Dr. Greetje Timmerman en drs. Cristien Bajema van de Rijksuniversiteit Groningen verrichtten hun onderzoek in opdracht van Zorgonderzoek Nederland. Het rapport is getiteld: Ongewenst seksueel gedrag in het voortgezet onderwijs; omvang, copinggedrag, klachten en gevolgen. ISBN: 90-367-1150-9. Prijs ƒ 20,- Te bestellen bij:

* Universitair Centrum Genderstudies (UCG)
* R.Brandsma/M.Strabbing

* Grote Rozenstraat 38

* 9712 TJ Groningen

* tel. (050)363 64 75

* e-mail: (r.brandsma@ppsw.rug.nl)

Noot voor de pers

Voor meer informatie: drs. Cristien Bajema, dr. Greetje Timmerman (projectleider), tel. (050)363 64 75 (R. Brandsma, secretariaat UCG).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie