Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RPF komt op voor Iraanse bekeerlingen

Datum nieuwsfeit: 28-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
RPF

RPF komt op voor Iraanse bekeerlingen
Motie Rouvoet bij debat Terugkeernotitie
(28 september 1999)

De RPF vindt dat bekeerde moslims uit Iran niet zomaar teruggestuurd kunnen worden als ze uitgeprocedeerd zijn. Momenteel kan dit wel als Iraanse vluchtelingen niet aannemelijk kunnen maken dat de Iraanse autoriteiten van hun bekering op de hoogte zijn of zullen komen.

André Rouvoet (RPF) heeft hierover in het debat over de Terugkeernotitie van staatssecretaris Cohen vanmiddag een motie ingediend. Volgens Rouvoet zijn Iraanse vluchtelingen die tot bekering zijn gekomen bij terugkeer hun leven niet zeker, aangezien in Iran op geloofsafval de doodstraf staat. Hij vindt daarom dat bekeerlingen uit Iran als een bijzondere risicogroep moeten worden aangemerkt.

Rouvoet verzet zich met kracht tegen de redenering van de staatssecretaris die er op neerkomt dat bekeerlingen niets te vrezen hebben als zij eenmaal terug in Iran niet laten blijken dat ze geen moslim meer zijn. Hij wijst er op dat deze redenering in strijd is met het in internationale verdragen erkende fundamentele rechte van godsdienstvrijheid. Daarbij hoort ook het recht om van godsdienst te veranderen.

De motie is mede ondertekend door Van der Staaij (SGP).


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie