Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Rechtsgrondslag besluiten van de Europese Unie

Datum nieuwsfeit: 29-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


16.15 uur Rechtsgeleerdheid

De keuze der rechtsgrondslag voor besluiten van de Europese Unie.

Mr. R.H. van Ooik (Leusden)

Promotores: Prof.dr. D.M. Curtin en Prof.mr. K.J.M. Mortelmans

Blijkens het Verdrag over de Europese Unie (EU), heeft de EU bevoegdheid om op veel maatschappelijke terreinen (landbouw, interne markt, milieubescherming, strafrecht, etc.) regelgeving vast te stellen. Omdat er in het Verdrag een grote diversiteit aan bevoegdheidsartikelen (rechtgrondslagen) te vinden is, is het niet altijd eenvoudig vast te stellen welk concreet verdragsartikel in een bepaald Europees besluit moet worden genoemd.

Het proefschrift van Van Ooik brengt de problematiek van de keuze der rechtsgrondslag voor besluiten van de EU in kaart. Het gekozen verdragsartikel bepaalt namelijk welke voorschriften van toepassing zijn; met welke meerderheid de Raad het besluit mag vast stellen, welke invloed het Europees Parlement toekomt, of adviesorganen al dan niet moeten worden ingeschakeld, etc. Gezien er bij de keuze van de rechtsgrondslag zulke grote belangen op het spel staan worden rechtsbasis-conflicten door Europese lidstaten steeds vaker uitgevochten voor het Europese Hof van Justitie. De Europese rechter besluit uiteindelijk welke de ‘enig echt juiste’ rechtsbasis voor een Europees besluit is en doet daarmee uitermate belangrijke uitspraken over democratie, machtsverdeling en soevereiniteitsverlies in de Europese Unie.

Voorlichters Universiteit Utrecht

Mediavoorlichters Universiteit Utrecht:

dr. Joop Kessels, woordvoerder College van Bestuur

drs. Laurien Timmermans

Johan Vlasblom

Tel: (030) 253 3550 of 253 2572

(via nummer (030) 253 3550 kunnen journalisten voor urgente vragen ook na kantoortijd de voorlichters van de Universiteit Utrecht bereiken)

Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572

Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie