Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Begroting 2000: Zaanstad zichtbaar en toekomstgericht

Datum nieuwsfeit: 29-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zaanstad

Begroting 2000:
ZAANSTAD OP WEG NAAR EEN ZICHTBARE EN TOEKOMSTGERICHTE STAD

Inleiding
De begroting van Zaanstad voor het jaar 2000 en het meerjarenbeleid tot en met 2003 trekken met kracht de lijn door die is uitgezet in de strategische visie 'Zaankanters in 2015' en het collegeprogramma 'Samen kansen en kwaliteiten benutten'. Met een sluitend financieel beeld als constante factor werkt Zaanstad met deze begroting met nieuw beleid en strategische projecten aan 'een zichtbare en toekomstgerichte stad'. Binnen het totaal van bestaand en voorgenomen beleid onderscheidt zich een aantal bestuursinspanningen die deze positionering in bijzondere mate accentueert.

Een zichtbare stad
De kwaliteiten van de stad zijn bekend. In combinatie met de bijzondere structuur en de daaraan verbonden eenheid in verscheidenheid heeft Zaanstad een unieke identiteit. Het is van belang dat de gemeente in haar doen en laten zich helder en consistent profileert en de naam Zaanstad als merk en referentie functioneert voor deze identiteit. Een plan voor city-marketing moet daarvoor de basis en leidraad bieden. Dit plan wordt in het komende jaar opgesteld. Voor implementatie en succesvolle uitvoering moet rekening worden gehouden met een meerjarige inspanning.
Ook de uitbreiding van de afdeling Communicatie met een senior- communicatieadviseur is een kwaliteitsimpuls die mede in dit verband moet worden geplaatst.

Kennis en ruimte voor de jeugd
Investeren in de jeugd betekent oog voor de toekomst hebben. Op het gebied van onderwijs richt het beleid zich in de komende jaren het verbeteren van de onderwijshuisvesting, het realiseren van nieuwe onderwijsvoorzieningen zoals brede school en voortgezet middelbaar beroepsonderwijs (VMBO). Het plan voor de vestiging van een hogere beroepsopleiding in Zaanstad wordt afgerond.
Daarnaast wordt een start gemaakt met de voorbereiding voor de bouw van een van de twee scholen in Saendelft. Tevens worden gelden beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van de bibliotheek naar een breed toegankelijk kenniscentrum. Het in 1999 vastgestelde jeugdbeleid krijgt in de komende jaren zijn uitwerking. Speerpunten daarin zijn het realiseren van drie tot vier Jongeren Ontmoetingsplekken (JOP's) en het ontwikkelen van eigentijdse vormen van jeugdparticipatie.

Een leefbare stad
Openbare ruimte en woon- en werkmilieu in stad, dorpen en wijken bepalen in belangrijke mate de kwaliteit van de stad. De visie Zaankanters 2015 geeft dit een herkenbare plaats door op stad, wijken en openbare ruimte gerichte ontwikkelsporen. In dit verband is het belangrijk dat Zaanstad gaat meedraaien in het Grote Steden Beleid (GSB) van het rijk. De zogenaamde 'aanleunstatus' wordt gezien als een eerste stap om weg naar een volwaardige en evenredige status binnen het geheel van het grote stedenbeleid. In ieder geval komt een aanpak van problemen in naoorlogse wijken door deze erkenning binnen bereik. Ook de kwalificatie van Zaanstad als zogenaamde rechtstreekse gemeente voor het Investeringbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) biedt perspectief.
Voor verbeteren van de leefbaarheid, herstructurering (naoorlogse) wijken, bodemsanering, terugdringen milieuhinder en stimuleren van de stadseconomie kan - uiteraard op basis van adequate plannen - gerekend worden op substantiele bijdragen van het rijk.

Een sociale stad
Voorkomen dat mensen van een uitkering afhankelijk worden en het aan werk helpen van mensen met een uitkering blijven ook in de komende periode uitgangspunten van het activeringsbeleid. Het bevorderen van economische zelfstandigheid en maatschappelijke participatie staan daarbij centraal.
Inwoners met een minimum inkomen kunnen een beroep doen op bijzondere bijstand.
Ingespeeld wordt op het gegeven dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Het aanbieden goed bereikbare zorg voor de oudere die dat nodig heeft, bijvoorbeeld via wijksteunpunten, staat centraal bij het op dat terrein te ontwikkelen beleid.

Een bedrijvenstad
Industriele bedrijven vormen de kern van de Zaanse economie. Voor de economische ontwikkeling van de stad is het van belang naast het aantrekken van nieuwe bedrijven in de industriele sector, de diversiteit in bedrijvigheid te bevorderen. Versterken zakelijke dienstverlening, het toerisme, design, vormgeving en reclame zijn sectoren waar dit beleid zich op richt.
De voorwaarde scheppende rol van de gemeente hierin wordt voortgezet en geintensiveerd.
In 2000 wordt met de uitgifte van terreinen in de Westzanerpolder gestart en kunnen de eerste bouwactiviteiten worden verwacht. Met de partners in de regio wordt samengewerkt in de ontwikkeling van het Noordzeekanaalgebied. Verder ligt er het plan om met private partijen een faciliterende organisatie op te richten om slagvaardig in te kunnen springen op de wensen van kleine bedrijven. Het project 'wijk in bedrijf' vormt een bijzonder speerpunt in samenwerking met de Kamer van Koophandel. Het project steunt allochtonen naar een zelfstandig ondernemerschap. Het op te richten Industrieel Kennis- en Technologiecentrum (IKTC) moet bijdragen tot innovatie door kennisbevordering en netwerken. In dit geheel opereert het accountmanagement van de gemeente als stimulator en katalysator.

Een sportieve stad
Sport staat weer op de bestuursagenda. De sport in Zaanstad biedt varieteit van actieve beoefening tot passieve ontspanning. Daarnaast staat de sport garant voor een goed netwerk voor sociale cohesie. Wel moeten de condities aanwezig zijn voor beoefening van sport op een goed niveau, in combinatie met ruimte voor de breedtesport. Het komende jaar wordt duidelijk of daarin verbeterslagen kunnen worden gemaakt.
Dit laat onverkort dat Zaanstad met een aantal grote sprotevenementen aan de weg timmert. De Dam tot Damloop, Ronde van Noord-Holland en mogelijk de skeelerronde Zaanstad zijn ook voor 2000 weer sportieve hoogtepunten waarmee Zaanstad zich wil manifesteren. Via een vorm van Jeugdsportstimulering wil de gemeente bevorderen dat faciliteiten beschikbaar komen voor een aantal takken van sport waar jeugd de potentie heeft om op landelijk niveau te presteren.

Een veilige stad
Naast voorlichting, bewustzijnbevordering en fysieke maatregelen dragen projecten als 'Attentie buurtpreventie' en 'Stappen zonder klappen' in hoge mate bij aan het veiligheidsgevoel. Dit is ook een resultaat van integrale aanpak en samenwerking op diverse daarmee verband houdende terreinen van politie, gemeente, wijkorganisaties en burgers. Consistente handhaving is daarin een belangrijk component. Een integraal gemeentelijk handhavingsbeleid gaat daarvoor de basis bieden.
De brandweer moet een optimale uitvoering kunnen geven aan brandweerzorg en rampenbestrijding. Naast het budget voor vervanging van materieel zijn meerjarig gelden geoormerkt voor nieuwe huisvesting voor de Brandweer. Ook voor de preventietaak van het korps wordt meer geld beschikbaar gesteld evenals voor verhoging van de vergoeding voor de vrijwilligers.

Zaanstad, 29 september 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...