Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Omzet uitzendbureaus stabiel

Datum nieuwsfeit: 30-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Persbericht

Datum: 30-09-99

Omzet uitzendbureaus stabiel

In de uitzendbranche is de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven aan dezelfde periode in 1998. Daarmee lijkt na een periode van 4 jaren van forse groei een stabilisatie van de omzet op te treden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de omzet ruim 3 miljard gulden bedraagt.
In het derde kwartaal van 1998 groeide de omzet nog met 16% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De daarop volgende kwartalen laten een afvlakking van de groei zien via 13% in het vierde kwartaal in 1998 en 6% in het eerste kwartaal van 1999 tot 1% in het tweede kwartaal.

Tweede kwartaal na invoering wet `flexibiliteit en zekerheid'

Het aantal uitzenduren `voor de duur van de opdracht' zoals omschreven in de wet flexibiliteit en zekerheid bedraagt in het tweede kwartaal van 1999 ruim 79 miljoen uren. Dit komt overeen met 152 duizend full-time banen. Het aantal uitzenduren, in de wet omschreven als `voor bepaalde en onbepaalde tijd', bedraagt zo'n 14 miljoen uren. Dit komt overeen met 27 duizend full-timebanen. Door de invoering van de nieuwe wetgeving en de nieuwe indeling zijn de hier opgegeven uren niet geheel vergelijkbaar met opgaven uit eerdere perioden van voor 1999.

Full-time banen gecorrigeerd voor seizoen

Om de ontwikkeling van het aantal uitzendbanen tussen opeenvolgende kwartalen te kunnen vergelijken, berekent het CBS ook voor het seizoen gecorrigeerde cijfers. Het voor het seizoen gecorrigeerde aantal uitzendbanen ligt in het tweede kwartaal van 1999 op 156 duizend. In het eerste kwartaal van 1999 waren dit er nog 160 duizend. Het aantal uitzendbanen in het vierde kwartaal 1998 bedroeg 180 duizend. Dit was beduidend hoger dan in 1999. De verklaring hiervoor is dat het nu uitsluitend opgaven betreft voor werk `voor de duur van de opdracht'. Hierdoor zijn cijfers mogelijkerwijze niet vergelijkbaar zijn met eerdere perioden.

Technische toelichting

In de wet `flexibiliteit en zekerheid' zijn de uitzenduren gesplitst in fases: uitzendovereenkomsten voor de duur van een opdracht en overeenkomsten voor bepaalde of onbepaalde tijd. Vanaf januari van dit jaar wordt onderscheid gemaakt tussen fase 1 + 2 (uitzendkrachten niet in vaste dienst) enerzijds en fase 3 + 4 (uitzendkrachten in vaste dienst en detachering) anderzijds. Als gevolg hiervan is het weergegeven aantal arbeidsuren (fase 1+2) niet meer vergelijkbaar met het opgegeven aantal uitzenduren in eerdere periodes. Evenmin is de som van het aantal uren in fase 1 - 4 vergelijkbaar omdat in fase 3 + 4 ook detacheringsuren zijn opgenomen die in eerdere perioden niet werden weergegeven in het totaal aantal uitzenduren.

De omzet van een uitzendbureau omvat ook alle niet-uitzend activiteiten, waaronder detachering. Het aantal fulltime uitzendbanen is berekend door het aantal uitzenduren te delen door 2 080 (520 gewerkte uitzenduren per kwartaal).

Grote ondernemingen zijn ondernemingen met 100 of meer werknemers, bepaald op basis van eigen en uitgezonden personeel.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie