Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KPN mag maximaal halve cent per abonneegegeven vragen

Datum nieuwsfeit: 30-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

OPTA

OPTA: KPN mag 0,5 cent per abonneegegeven vragen

Persbericht

Uitspraak OPTA in Denda-zaak:
KPN mag maximaal halve cent per abonneegegeven vragen

Den Haag, 30 september 1999 - KPN mag voor het verstrekken van abonneegegevens aan derden niet meer dan een halve cent per gegeven vragen. Wel mag KPN daarbij de voorwaarde stellen dat deze gegevens niet worden gebruikt voor het zogenoemde .omgekeerd zoeken.. Dat heeft OPTA, de toezichthouder op de post- en telecommarkt, besloten naar aanleiding van een klacht van Denda Multimedia.

Denda had de klacht bij zowel de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) als OPTA ingediend. Denda wil een telefoongids op CD-ROM uitgeven met gegevens van alle telefoonabonnees in Nederland. Eind vorig jaar oordeelden NMa en OPTA al dat KPN verplicht is abonneegegevens aan derden zoals Denda te leveren tegen kostengeoriënteerde en niet-discriminerende voorwaarden. Volgens beide toezichthouders zou dat neerkomen op minder dan een halve cent per abonneegegeven in plaats van 85 cent per gegeven, die KPN aan Denda vroeg. Na dit voorlopige oordeel heeft de NMa de zaak overgedragen aan OPTA.

OPTA heeft nu definitief bepaald dat kostenoriëntatie betekent dat KPN niet meer dan 0,5 cent per abonneegegeven mag vragen aan derden. Die krijgen deze gegevens overigens alleen als zij een telefoongids uitgeven met alle in Nederland uitgegeven abonneenummers. Het OPTA-besluit is niet van toepassing op het maken van andere gidsen. Verder moet KPN haar gegevens op dezelfde manier en onder dezelfde voorwaarden aan anderen leveren als aan zichzelf. Ook mag KPN van OPTA geen eisen stellen aan het doel waarvoor anderen de gegevens willen gebruiken omdat KPN die eisen ook niet aan zichzelf stelt.

Wel mag KPN bij het verstrekken van abonneegegevens verlangen dat die niet worden gebruikt voor .omgekeerd zoeken.. Dat is het zichtbaar maken van naam- en adresgegevens door te zoeken op telefoonnummer. Bij de CD-foongids van KPN kan dit ook niet en daarom is deze voorwaarde niet in strijd met het non-discriminatiebeginsel. Om dezelfde reden mogen de door KPN verstrekte gegevens niet onbeperkt worden gekopieerd.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie