Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schulden armste landen niet verlicht: beloften IMF dode mus

Datum nieuwsfeit: 30-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Schulden armste landen helemaal niet verlicht: beloften IMF en Wereldbank niet meer dan dode mus

De resultaten van de vergaderingen van IMF en Wereldbank zijn teleurstellend verlopen, volgens Jubilee 2000, de internationale campagne die pleit voor kwijtschelding van onbetaalbare schulden. In de berichtgeving over de jaarvergaderingen wordt de suggestie gewekt dat er nu voldoende middelen beschikbaar zijn om de armste landen een uitweg te bieden uit de schuldenproblemen en armoedebestrijding mogelijk te maken. Onjuist en misleidend, stelt Jubilee 2000.

De G7 beloofde in Keulen om meer geld voor kwijtschelding uit te trekken. Jubilee 2000 is blij is dat die beloften hard zijn gemaakt tijdens de IMF en Wereldbankvergaderingen. Het is echter nog geen feit om trots op te zijn. Ontwikkelingslanden schieten er namelijk weinig mee op. De 100 miljard dollar die ze gezamenlijk aan kwijtschelding tegemoet kunnen zien, betreft ongeveer het bedrag waarover ze jaarlijks toch al geen rente en aflossing betalen. Simpelweg omdat ze dat niet kunnen opbrengen zonder nog verder te moeten bezuinigen op onderwijs, gezondheidszorg en dergelijke. Overigens met medeweten (en goedkeuring) van het IMF en de Wereldbank!

Er is een veel groter bedrag nodig om ontwikkelingslanden de ruimte te geven de noodzakelijke investeringen te doen in hun ontwikkeling. 'Het bedrag dat nodig is, is ongeveer 10% van de jaarlijkse wereldwijde militaire uitgaven. Het ontbreekt nog steeds aan politieke wil, aldus Jubilee 2000.'

Ten tweede maakt Jubilee 2000 bezwaar tegen de condities die aan deze kwijtschelding blijven verbonden. Schuldenreductie vindt immers niet onmiddelijk plaats, maar pas nadat het ontwikkelingsland een structureel aanpassingsprogramma van het IMF met goed gevolg heeft uitgevoerd gedurende 3-6 jaar. Vanwege de grote kritiek op de sociale gevolgen van deze programma's, is er nu een 'sociale component' aan toegevoegd, terwijl de macro-economische eisen ongewijzigd blijven. Jubilee 2000 is bang dat het voor landen nog lastiger wordt om aan alle eisen te voldoen, waardoor kwijtschelding nog langer gaat duren.

Een andere zorg van Jubilee 2000 is dat het IMF - als monetaire instelling die weinig kennis heeft van ontwikkelingsprocessen- nu ook toezicht gaat houden op het sociale beleid van ontwikkelingslanden.

In plaats daarvan vraagt de campagne om een onmiddelijke kwijtschelding, met als enige voorwaarden dat het geld goed wordt besteed en dat de besluitvorming over besteding en de controle daarop op democratische wijze plaatsvindt.

Tenslotte werden in Washington ook de banken aangesproken om bij te dragen aan oplossingen bij financiele crises en de schuldenproblematiek. ABN-AMRO topman Kalff stelde dat banken geen charitatieve instellingen zijn en daarom niet hoeven bij te dragen aan schuldenverlichting. Jubilee 2000 wijst de gedachte af dat hier sprake zou zijn van charitas. Zowel in de Azie-crisis als in de schuldencrisis zijn de commerciele banken in feite uitgekocht, doordat overheden en internationale financiele instellingen leningen verstrekten om de crises te bestrijden. Met die leningen -belastinggeld!- werd het risico van de banken afgewend. Banken zijn mede verantwoordelijk voor het ontstaan - en dus ook voor een oplossing- van de schuldenproblematiek. 'Banken hebben veel geld verdiend aan leningen aan de Mobutu's van de wereld. Het zou de banken niet misstaan als ze de fouten uit het verleden erkennen en die nu proberen goed te maken door een bijdrage te leveren aan schuldenverlichting', aldus Jubilee 2000.

meer informatie: Greetje Witte-Rang, Oikos, 030-2319424 Ellen Verheul, Wemos, 020-4688388

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie