Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Commissariaat betreurt afschaffing omroepbijdrage

Datum nieuwsfeit: 30-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Commissariaat voor de Media

ACTUEEL : 30 SEPTEMBER 1999 - COMMISSARIAAT BETREURT AFSCHAFFING OMROEPBIJDRAGE

Het Commissariaat voor de Media betreurt de keuze van het kabinet om de omroepbijdrage af te schaffen, omdat de financiering van de publieke omroep in de toekomst afhankelijk kan worden gesteld van de uitkomsten van de algemene politieke discussie. De publieke omroep heeft een centrale rol in het democratisch functioneren van de samenleving en moet daarom kunnen rekenen op steun van de overheid.

In een brief aan de Tweede Kamer wijst het Commissariaat op de toenemende machtsconcentraties binnen de media en de invloed van commercie. Een afzonderlijk financieringssysteem biedt naar het oordeel van het Commissariaat de beste waarborgen voor een onafhankelijke publieke omroep

Commissaris Financieel Toezicht Inge Brakman: "Een geaccepteerd en goed werkend systeem, met een in vergelijking met het buitenland bescheiden omroepbijdrage, wordt ingeruild tegen een systeem met grotere onzekerheden''.

Pleidooi voor basisvoorziening voor totale publieke omroep

Mocht de Kamer toch instemmen met afschaffing van de omroepbijdrage, dan pleit het Commissariaat er voor via de fiscale heffing een totaal bedrag als basisvoorziening voor de publieke omroep (landelijk, regionaal en lokaal) te innen. Een centrale verdeling aan de hand van een vooraf afgesproken norm moet voorkomen dat omroepen geconfronteerd worden met beleidsafwegingen bij provincie en/of gemeentebesturen.

Momenteel worden de regionale omroepen voornamelijk gefinancierd door provinciale heffingen, soms aangevuld met provinciale bijdragen. Daarnaast levert het ministerie van O.C. en W ook een aandeel in de financiering. Naar mening van het Commissariaat zou via de fiscale inning het totaal bedrag voor de publieke omroep moeten worden vastgesteld. Provincies en Gemeenten kunnen daarnaast nog extra versterking van het budget bieden.

Oplossen problemen regionale en lokale omroepen

Het Commissariaat vraagt verder aandacht voor de financiële problemen bij regionale en lokale omroepen. Bij de vaststelling van het bedrag dat voor de publieke omroep beschikbaar zou moeten komen, zou getracht moeten worden die problemen op te lossen. Het Commissariaat heeft becijferd dat voor de lokale omroepen in 2000 14 miljoen nodig is en voor de regionale omroepen, radio en TV totaal 173 miljoen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie