Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Boetebase Openbaar Ministerie wint WebWijzer Award september

Datum nieuwsfeit: 30-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

De boetebase van het Openbaar Ministerie wint de WebWijzer Award September 1999
Een persbericht bij het onderwerp Goede elektronische toegankelijkheid.
30 september 1999
De Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) heeft de tiende WebWijzer Award gewonnen. Met behulp van deze 'Boetebase' kunnen bezoekers in veel gevallen zelf nagaan welke sanctie het OM of de politie laat volgen op een klein vergrijp. In de Boetebase zijn ongeveer zes honderd veel gepleegde overtredingen en lichte misdrijven opgenomen. De WebWijzer Award is een prijs die een vakjury maandelijks toekent aan sites van overheden, musea en archiefdiensten. De prijs is ingesteld door minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) die op 2 december de WebWijzer Award 1999 zal uitreiken op een congres in de Grote Kerk van Den Haag.
Het OM en de politie krijgen veel vragen over de boetes die er staan op veel gepleegde overtredingen. Met behulp van de Boetebase kunnen mensen zelf het antwoord vinden op hun vragen. De vergrijpen in de interactieve database zijn verdeeld in categorieën. De gebruiker kiest eerst de categorie waarin de gezochte overtreding valt, en wordt vervolgens stap voor stap via een aantal keuzevragen naar het uiteindelijke vergrijp en de bijbehorende boete geloodst. Uiteindelijk geeft de 'Boetebase' dan het bedrag van de sanctie te zien.
De kracht van de boetebase zit volgens de jury vooral in het trekken van publiek naar de site van het OM. Degenen die de Boetebase raadplegen zullen immers vaak ook andere delen van de OM-site bekijken (daar wordt onder meer uitgelegd wat het OM is en wat het doet). Ook kan er een preventief effect van uitgaan van het 'virtuele tarievenlijstje'. Het is wellicht een goede suggestie om ook wetteksten toe te voegen en duidelijker aan te geven waarvoor de boete nu daadwerkelijk wordt gegeven. De boetebase is volgens de jury interactief, maakt gebruik van gangbare techniek, nodigt uit tot spelen en is daarmee een grappige publiekstrekker voor het OM die op een alternatieve manier toch een boodschap overbrengt en daardoor meer is dan zo maar een spelletje.
De jury
De jury van de WebWijzer Award is ingesteld in het kader van het project Communicatie Overheid - Burger (COB) door minister R.H.L.M. van Boxtel, die tevens is belast met het overheidsinformatiebeleid. Het project COB is onderdeel van het 'Actieprogramma Elektronische Overheid'.
De jury werkt volstrekt onafhankelijk en bestaat uit Dieuwke Aberson (projectleider ambassadeurs Seniorweb), Michel Marijnen (burgemeester gemeente Roosendaal en voorzitter commissie Informatiebeleid, Beleidsanalyse en Automatisering van de VNG), Matt Poelmans (programmaleider Overheidsloket 2000 en oud-wethouder Oegstgeest), Casper Van Riet (communicatieadviseur Consumentenbond), Frans Weerts (journalist en web-coördinator Binnenlands Bestuur) en juryvoorzitter Peter van der Wel (directeur stichting Electronic-highway Platform Nederland). Eerder ging de WebWijzer Award naar de gemeente Hoogeveen (augustus '99), de Cultuurzone Rotterdam (juni '99), de bibliotheek Apeldoorn (mei '99), Statline van het Centraal Bureau van de Statistiek (april '99) het Jongerenloket van de Belastingdienst (maart '99), de Eerste Kamer (februari '99), de informatiesystemen PIGA en BISA van de gemeente Amsterdam (januari '99) en Het Limburgs historisch en volkskundig Museum Venlo (december '98).
Meer informatie
Voor meer informatie over het rapport en de jury van de WebWijzer Award kunt u contact opnemen met Peter van der Wel, voorzitter van de Jury, (jury@webwijzer.net), 070-3006100 (06-55853316). Voor meer informatie over de Boetebase van het Openbaar Ministerie kunt u terecht bij Eric Stolwijk van het Openbaar Ministerie, (post@openbaarministerie.nl), 070-3399809.

Relevante links:
Jury Webwijzer Award
Boetebase van het Openbaar Ministerie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie