Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Niet culturen maar mensen ontmoeten elkaar

Datum nieuwsfeit: 01-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


27 september 1999

Niet culturen maar mensen ontmoeten elkaar

Communicatie met allochtonen is niet wezenlijk anders dan de onderlinge communicatie tussen autochtonen of allochtonen. In elke communicatie is er sprake van culturele verschillen en daardoor kunnen misverstanden ontstaan. Kennis van andere culturen is belangrijk, maar geen voorwaarde om met een allochtoon te kunnen communiceren. Op 1 oktober 1999 hoopt Edwin Hoffman te promoveren aan de faculteit Sociale Wetenschappen in Utrecht op zijn proefschrift over interculturele communicatie.

In zijn proefschrift verdedigt Edwin Hoffman de stelling dat ook de onderlinge communicatie tussen autochtone Nederlanders intercultureel van karakter is. Het begrip `interculturele communicatie' is hierbij overigens misleidend. Volgens Hoffman zijn communicatie en gedrag van een persoon niet alleen te verklaren vanuit de etnisch-culturele achtergrond. In veel training- en literatuuraanbod in Nederland op het gebied van interculturele communicatie staat deze benadering ten onrechte centraal.

Generalisering en stereotypering
De zogenaamde culturaliserende communicatie met allochtonen leidt tot generalisering en tot stereotypering. In zijn praktijk als trainer interculturele communicatie bespeurt Hoffman bij autochtone Nederlandse functionarissen een grote behoefte aan kennis van culturen van hun allochtone clienten om respectvol en tolerant over te komen. `Een functionaris van arbeidsvoorziening vertelde dat een allochtone mannelijke werkzoekende tijdens een gesprek heel onrustig op zijn stoel zat, nauwelijks het einde van het gesprek afwachtte en snel weg liep. De medewerker was hierdoor geïrriteerd en vroeg een collega wat de man mankeerde. Volgens de collega mag een moslimman niet langer dan tien minuten met een vrouw praten. De medewerker wilde nu nog meer over moslims te weten komen om beter met hen te kunnen omgaan. Het mooie was dat een andere functionaris zei dat het verhaal van haar collega onzin was. Zij had hetzelfde met een allochtone man meegemaakt en wat bleek: hij had gewoon haast omdat zijn auto dubbel geparkeerd stond.

Verschillen
De culturele achtergrond van de gesprekspartners heeft altijd invloed op het verloop van hun communicatie. Verschillen in culturen van sociale klasse, religie, leeftijd of sekse zijn net zo belangrijk als verschillen in etnische culturen. In de ontmoeting met een allochtoon gaat het steeds om een unieke persoon in een unieke situatie. `Het zijn niet culturen die elkaar ontmoeten, maar mensen. Je moet altijd voorbereid zijn op mogelijke verschillen en als deze zich voordoen, moet je hierop niet meteen negatief reageren'.

Voor de beroepspraktijk heeft Hoffman het TOPOI-model ontwikkeld, een hulpmiddel om culturele verschillen in een gesprek op het spoor te komen en eventuele misverstanden aan te pakken. Het TOPOI-model is een alternatief voor alle culturele kennis die nodig zou zijn voor de communicatie met allochtonen. Hoffman wil vooral bevorderen dat autochtonen en allochtonen hun schroom ten opzichte van elkaar overwinnen en elkaar onbevangen tegemoet treden. Kennis van elkaars culturele achtergrond kan dan vanzelf in het gesprek naar voren komen.

Vrijdag 1 oktober 1999 om 14.30 uur

Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promotie: `Het TOPOI-model. Een pluralistische systemtheoretische benadering van interculturele communicatie'

Drs. E.M. Hoffman, faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht

Voorlichter Ineke de Bruijn (030) 2531586

Laatst gewijzigd: 28 september, 1999
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie