Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aardolie drijft prijzen industrie op

Datum nieuwsfeit: 01-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Persbericht

Datum: 01-10-99

Aardolie drijft prijzen industrie op

De prijzen van Nederlandse industriële producten liggen in augustus 0,8% hoger dan in juli van dit jaar. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt verder dat de binnenlandse afzetprijzen in augustus in vergelijking met een maand eerder met 0,5% zijn gestegen. De exportprijzen liggen 1,0% hoger. Voor de zesde achtereenvolgende maand wordt het hogere prijsniveau voornamelijk veroorzaakt door prijsstijgingen van aardolieproducten. In vergelijking met augustus vorig jaar liggen de prijzen van industriële producten 1,9% hoger.

Prijzen aardolieproducten blijven bepalend

Voor de zesde achtereenvolgende maand zijn, onder invloed van ontwikkelingen op de wereldmarkt, de prijzen van producten van de aardolie-industrie toegenomen. De producten in deze branche zijn in augustus ten opzichte van juli bijna 8% duurder geworden. De binnenlandse prijzen van aardolieproducten zijn ruim 5% gestegen. De exportprijzen zijn 9% toegenomen. Indien de prijsontwikkeling van de aardolie-industrie buiten beschouwing wordt gelaten, ligt het prijsniveau van Nederlandse industriële producten in augustus 1999 0,2% hoger dan in juli. Prijsstijgingen hebben zich volgens het CBS verder voorgedaan in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de papier- en kartonindustrie en de chemische industrie. Prijsdalingen van producten zijn onder meer waargenomen in de basismetaalindustrie, de machines- en apparatenindustrie, de elektrische en optische apparatenindustrie en de meubelindustrie.

Grondstofprijzen in augustus gestegen

De prijzen van grondstoffen en halffabrikaten die de industrie verbruikt, liggen in augustus 1,4% hoger dan in juli. Geïmporteerde grondstoffen zijn volgens het CBS ruim tweemaal zoveel in prijs gestegen als de uit Nederland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten.
In vergelijking met augustus vorig jaar liggen de verbruiksprijzen in de industrie 6,2% hoger. Op de binnenlandse markt zijn deze prijzen met 2,6% gestegen. Geïmporteerde grondstoffen zijn 9,6% in prijs gestegen. De prijsontwikkeling op de wereldmarkt van onder meer ruwe aardolie is hier debet aan.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie