Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

25 arrestanten na weigering burgerinspektie Volkel

Datum nieuwsfeit: 01-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T

25 arrestanten na weigering burgerinspektie Volkel

Volkel, 1 oktober 1999. Vijfentwintig mensen zijn vanmiddag gearresteerd, nadat zij zich eigenmachtig toegang hadden verschaft tot vliegbasis Volkel, om op zoek te gaan naar de aldaar opgeslagen, illegale kernwapens. Onder de arrestanten bevindt zich ook Eerste Kamerlid Tom Pitstra (GroenLinks). Naar verwachting zullen alle arrestanten aan het begin van de avond weer op vrije voeten komen.

Zo'n vijftig geweldloze vredesaktivisten van alle leeftijden, hadden zich rond 13:30 verzameld voor de hoofdpoort van vliegbasis Volkel. Hun doel was om openheid te verkrijgen over aantal, aard, lokatie, doel en inzetbaarheid van de op die basis gestationeerde kernwapens. De inspektie was ruim vooraf schriftelijk bij de kommandant van de basis aangekondigd. Deze had echter via een antwoordapparaat laten weten op die brief niet te zullen reageren.

Na verschillende toespraken vervoegden zes burger-inspekteurs, als vertegenwoordigers van de Nederlandse bevolking, zich bij de poort van de basis, waar zij alsnog om een gesprek vroegen. Dit werd geweigerd. Hierop besloten verschillende mensen zich toegang tot de luchtmachtbasis te verschaffen, via een zelfgeknipt gat in het hek naast de hoofdpoort. Op de basis aangekomen werden zij onmiddellijk gearresteerd en in busjes van de marechaussee afgevoerd naar het politiebureau van Uden.
Even later bleken ook op andere plekken vredesaktivistern zich toegang tot de basis te hebben verschaft. Rond vijf uur bleken in totaal 25 mensen te zijn gearresteerd. De aanklacht tegen hen luidt: het zich bevinden op militair terrein, en - voor sommigen - vernieling.

Abolotion Day

De burgerinspektie vond plaats in het kader van de wereldwijde Abolition Day. De datum 1 oktober is gekozen omdat op 1 oktober 1949 een einde kwam aan het Neurenberg-tribunaal. De daaruit voortgekomen Neurenberg-principes geven iedere burger het recht en de plicht om misdaden tegen de menselijkheid te voorkomen. Aktie tegen de massavernietigingswapens op Volkel is hiervan een logisch gevolg.

Voorafgaand aan de burger-inspektie waren er toespraken door:

Elise Leijten, namens werkgroep Burgerinspectie 1 oktober Hans Wiebenga, voormalig voorzitter van komitee Verbiedt de Kruisraketten, oud kamerlid voor de PSP en vorig jaar ontvanger van de Kees Koning-vredesprijs. Lydia Rood, schrijfster
Karel Koster, AMOK, Werkgroep Eurobom. Over Nederland als nucleaire staat.
Ak Malten, over het Abolition 2000 netwerk
Gerard van Alkemade (Haags Vredes Platform). Over Kees Koning. Nico Steijnen, Vereniging Juristen voor de Vrede. Tom Pitstra: Kernwapens moeten weer terug op de politieke agenda. *) Jos Linnenbank, zanger


* Een impressie van de gehouden toespraken wordt u later vandaag in een apart persbericht toegezonden.

Naast Volkel werden vandaag ook in Belgie (Kleine Brogel), Groot- Brittannie (Faslane), Duitsland, de Verenigde Staten en mogelijk meer landen burger-inspekties gehouden en nukleaire bases betreden op zoek naar massavernietigingswapens.

Noten voor de pers:


* Van de manifestatie, het betreden van de basis en de arrestaties zijn volop foto's gemaakt (oa. ANP foto)


* Uitgebreide filmopnamen zijn beschikbaar bij Huib Schoonhoven: 06-53851255


* Waarnemende perswoordvoerders (tot ongeveer 20:00 uur vandaag):

Karel Koster (AMOK en Werkgroep Eurobom):
030-2714376 / 030-2722594, E-mail: (k.koster@inter.nl.net).

Leander en Ronald (arrestantenbegeleiding): 06-20240317

Naar verwachting zijn vanaf 20:00 de leden van de Werkgroep Burgerinspectie 1 oktober weer bereikbaar:
Rob Boogert en Elise Leijten: 06 - 51152499
Mariette Moors: 06-23340820 (vredesaktiekamp


* Uitvoering informatie over (akties tegen) kernwapens op de website: www.ddh.nl/vrede/kernwapens
Op deze site ook de bewijzen van aanwezigheid van kernwapens op Volkel!


* Zaterdag 27 november: Niet-Winkeldag * * Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - (omslag@antenna.nl) Postbus 163, 5270 AD Sint-Michielsgestel - 073-5941622 / 030-2730100

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie