Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie: Externe financiele verslaggeving moet prikkelender

Datum nieuwsfeit: 01-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant

Oratie prof.dr. J. Blommaert: Externe financiele verslaggeving moet prikkelender

Op vrijdag 1 oktober 1999 aanvaardt prof. dr. J.M.J. Blommaert het ambt van hoogleraar Financial Accounting aan de Katholieke Universiteit Brabant en het ambt van hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Open Universiteit Nederland met het houden van een inaugurele rede, getiteld: 'Alles is in Beweging, ontwikkelingen in het onderzoek en onderwijs op het gebied van externe financiële verslaggeving'.

Aula KUB: 16.15 uur

Samenvatting

Alles is in beweging en op dit moment verandert er niets zo snel als de informatietechnologie. Om in een dergelijke omgeving aan de buitenwereld optimaal nuttige informatie te kunnen verstrekken, moet creatief gebruik worden gemaakt van de nieuwe technische mogelijkheden. De belangrijkste externe informatie van een onderneming voor de buitenwacht is de winst. ie winst wordt door verschillende partijen gebruikt voor het nemen van allerlei beslissingen. Bijvoorbeeld, op basis van de hoogte van de winst kan een aandeelhouder ertoe overgaan zijn aandelenpakket uit te breiden of af te stoten, wordt het management beloond of vervangen, wordt door de fiscus belasting geheven en wordt een onderneming of een deel ervan opgeheven.
De winst kan op verschillende manieren worden vastgesteld. Veelal gebeurt dit op basis van het 'accounting concept' met behulp van inadequate verslaggevingsregels. Gevolg hiervan is dat er grote verschillen bestaan tussen de boekwaarde en de beurswaarde. De boekwaarde is de waarde van een onderneming zoals deze uit de balans blijkt op basis van het 'accounting concept'. Zo blijkt de beurswaarde van AEX-ondernemingen gemiddeld 3,6 keer hoger te zijn dan de boekwaarde. Derhalve is de waarde van die ondernemingen in de balans gemiddeld slechts iets meer is dan een kwart van de beurswaarde. Dergelijke balansen zullen in veel gevallen nauwelijks waarde hebben voor het nemen van beslissingen.

Hoe zijn dergelijke grote verschillen mogelijk? Allereerst moet worden opgemerkt dat het verschil tussen de boekwaarde en beurswaarde niet geheel kan worden toegeschreven aan tekortkomingen in het accountingsysteem. Naast economische factoren hebben allerlei niet-rationele factoren invloed op de beurswaarde. Maar ongetwijfeld wordt een belangrijk deel van het verschil veroorzaakt door het gebruik van 'verouderde' verslaggevingsregels. Zo wordt bijvoorbeeld de overgenomen en/of intern gevormde goodwill niet in de balans getoond en wordt meestal gewerkt met prijzen uit het verleden.

Wat is er aan het veranderen?
Over heel de wereld maken ondernemingen alsmaar meer gebruik van het internet om informatie aan de buitenwereld te verstrekken. Van steeds meer ondernemingen is het jaarverslag op het World Wide Web te vinden. Er zijn ontwikkelingen die er op wijzen dat het gebruik van internet voor het verstrekken van financiële informatie niet beperkt blijft tot het opnemen van een kopie van de papieren versie van het jaarverslag. Door de informatietechnologie kunnen immers grote hoeveelheden gegevens snel en goedkoop overal ter wereld ter beschikking komen. In de toekomst is het daardoor mogelijk dat gebruikers zelf de door hun gewenste jaarrekening samenstellen. Met speciale software en een (internet)-toegang tot een centrale database kunnen ze overzichten samenstellen die het beste bij hun informatiebehoeften aansluiten. Ook kunnen ze kiezen uit verschillende verslaggevingsregels. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf bepalen of overgenomen en intern gevormde goodwill op de balans moet komen en of de jaarrekening moet worden gebaseerd op recente prijzen of historische prijzen.

Als gevolg van deze ontwikkelingen ontstaat er in de externe verslaggeving mogelijk een tweedeling. Een vorm is gericht op het afleggen van verantwoording van het bestuur aan de aandeelhouders. Deze vorm is strak gereguleerd en de betrouwbaarheid en controleerbaarheid van de gegevens staat centraal. Een andere vorm is gericht op het nemen van beslissingen. Deze vorm wordt beheerst door de markt en kan zich snel en gemakkelijk aanpassen aan veranderingen in de behoeften en nieuwe technische mogelijkheden.

Gevolgen voor onderzoek en onderwijs
De afgelopen decennia is het onderzoek op het gebied van financial accounting voornamelijk beperkt tot het inventariseren en verklaren van de keuze met betrekking tot bestaande accountingsystemen. Er waren nauwelijks prikkels om nieuwe systemen te ontwikkelen en te onderzoeken. Deze konden immers toch niet worden ingevoerd zonder de regelgeving aan te passen. En het veranderen van de regelgeving is nu eenmaal een bijzonder langdurig en moeizaam proces. Om optimaal te kunnen profiteren van nieuwe technische mogelijkheden en om de relevantie te vergroten is er behoefte aan nieuwe systemen. Dit betekent dat, naast het zoeken naar verklaringen voor de keuzen met betrekking tot bestaande systemen, er in het accountingonderzoek meer aandacht dient te zijn voor het ontwerpen en toetsen van nieuwe systemen. Uiteindelijk moet dit leiden tot een meer realistisch beeld van het vermogen en resultaat en bijdragen aan het verkleinen van het verschil tussen de boekwaarde en de beurswaarde.

Creatief denken is in veel functies een cruciale competentie. Ook voor het uitoefenen van een functie in de accounting in een dynamische omgeving geldt dat er hoge eisen worden gesteld aan het kunnen bedenken van innovatieve, creatieve oplossingen. Daarom zou het memoriseren van feiten en regels en het eindeloos oefenen van oplossingen voor standaardproblemen, plaats moeten maken voor activiteiten die prikkelen tot nadenken en de creativiteit bevorderen. Dat is veel praktischer en het leidt tot onderwijsresultaten met een lange levensduur.
Wat de vorm van het onderwijs betreft, zijn er fantastisch nieuwe mogelijkheden. Nieuwe technieken maken het mogelijk om economisch verantwoord onderwijsleermateriaal aan te bieden waarbij beeld, geluid, tekst en opdrachten optimaal op elkaar worden afgestemd. Daardoor kan de inhoud en empirisch onderzoek........... en vervaagt het verschil tussen afstandsonderwijs en contactonderwijs.

Curriculum vitae:

Jos Blommaert (1952) is sinds juli 1997 hoogleraar Financial Accounting aan de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. In augustus van datzelfde jaar werd hij voor 1 dag in de week benoemd aan de Open Universiteit Nederland als hoogleraar Bedrijfseconomie bij het directoraat Economie, Bedrijfs- en Bestuurskunde. Voor zijn benoeming in Tilburg en Heerlen was hij vanaf 1985 werkzaam aan de Universiteit Maastricht bij de vakgroep Berichtgeving en Financiering. Daar promoveerde hij in 1995 op een onderzoek naar de informatieve waarde van de geconsolideerde jaarrekening.
Daarvoor was Blommaert docent aan verschillende onderwijsinstellingen, met name de HEAO in Sittard en de Universiteit in Antwerpen (UFSIA). Hij publiceerde artikelen over onder meer de geconsolideerde jaarrekening, triple entry accounting, fiscale jaarrekeningen en het kasstroomoverzicht. Tevens is hij (mede-)auteur van een groot aantal bedrijfseconomische leerboeken voor het middelbaar en hoger onderwijs. Jos Blommaert woont in Echt, Lariksstraat 48. Op de KUB is hij telefonisch bereikbaar onder 013-4663187/2315.

De rede Alles is in Beweging, ontwikkelingen in het onderzoek en onderwijs op het gebied van de externe verslaggeving' wordt als handelseditie uitgegeven door Elsevier Bedrijfssinformatie; 50 p.p.;

Persvertegenwoordigers, die prijs stellen op toezending van een besprekingsexemplaar kunnen dit (voor zover niet reeds hierbij gevoegd) aanvragen bij Voorlichting en Externe Betrekkingen van de KUB, tel. 013-4662000.

01-10-1999 KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...