Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debat: Grenzen in de wetenschap

Datum nieuwsfeit: 02-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam

Grenzen in de wetenschap

Henk van Os, Ad Lagendijk en Karel van Wolferen over eerlijk zijn en onzekerheid

Onder het motto ' Er zijn grenzen' zetten prof.dr. Henk van Os, prof.dr. Ad Lagendijk en prof. Karel van Wolferen eerlijkheid en onzekerheid in de wetenschap op de agenda. Op zaterdag 2 oktober belichten zij het spanningsveld dat het gevolg is van de verschillende rollen die de wetenschapper kan hebben, en doen dat ieder vanuit de eigen discipline: kunst, politieke economie en journalistiek, en natuurwetenschap. Welke grenzen stellen wetenschappers zelf en welke grenzen worden hen door de samenleving opgelegd?

Wetenschap als adviseur van de politiek

Het RIVM en het AMC zijn in het afgelopen jaar in het nieuws geweest in hun adviesrol aan de politiek. Als wetenschappers gevraagd wordt advies uit te brengen aan de politiek treden er gemakkelijk communicatiestoornissen op. In de wetenschap spelen marges van onzekerheid en waarschijnlijkheid een wezenlijke rol. De politiek wenst echter eenduidige uitspraken en antwoorden en heeft aan nuances een broertje dood. Volgens Ad Lagendijk maken wetenschappelijke instellingen die de politiek adviseren onvoldoende duidelijk dat ze geen eenduidig ja of nee kunnen antwoorden. De communicatie tussen wetenschappers en buitenwereld wordt nog eens extra bemoeilijkt doordat de wetenschappers in hun eigen disciplines niet altijd de benodigde aandacht besteden aan de foutenmarges in hun resultaten.

Waarheid niet altijd wenselijk

Uitgangspunt van de wetenschap is het zoeken naar de waarheid en het zo goed mogelijk beschrijven van de werkelijkheid. Karel van Wolferen stelt dat het ontsluieren van de economische en politieke werkelijkheid niet altijd wenselijk is. In situaties waarin men vooral met illusies leeft, kan het bekendmaken van de werkelijkheid tot aanzienlijke schade leiden. Van Wolferen illustreert dit aan de hand van een aantal voorbeelden uit de economie en politiek.

Kunst en corruptie

In de kunsthandel gaat veel geld om, en er is sprake van een voortdurende wisselwerking tussen wetenschap en handel. Mede door wat kunstwetenschappers schrijven, worden kunstvoorwerpen veel geld waard, of verliezen ze in één klap hun waarde. De kunstwereld is volgens Henk van Os onvermijdelijk verbonden met smokkel, vervalsingen en omkoping. De universitaire kunstwetenschap schermt zich echter volledig af van deze aspecten van de kunst en gaat uit van waarde-loze voorwerpen. Waarom negeren de kunstwetenschappers deze kant van de kunst?

De drie universiteitsprofessoren van de UvA stellen deze kwesties aan de orde en gaan met elkaar en het publiek in debat. Sinds 1995 kent de UvA de bijzondere positie van universiteitsprofessor. Universiteitsprofessoren zijn, anders dan andere hoogleraren, niet benoemd in één faculteit: zij worden geacht door ervaring en oriëntatie een impuls te geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen op het grensvlak van wetenschapsterreinen. Op zaterdag 2 oktober 1999 entameren zij voor het eerst een publieke discussie over een onderwerp dat hen allen bezighoudt.

datum: zaterdag 2 oktober 1999
tijd: 14.00 uur
plaats: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam Klik voor aanmelding

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie