Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zondagmatinees openbare discussie voorzieningen Oosterhout

Datum nieuwsfeit: 03-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Oosterhout

In kader van Stadsvisie, zondag a.s. in foyer De Doelen

Serie zondagmatinees start 3 oktober met openbare discussie over voorzieningen

Onder het motto "Oosterhout heeft het allemaal" wordt zondagmiddag 3 oktober de eerste openbare discussiebijeenkomst in het kader van de Stadsvisie gehouden. Tijdens deze eerste zondagmatinee staat de toekomst van de Oosterhoutse voorzieningen centraal. De Stadsvisie moet antwoord geven op de vraag hoe Oosterhout zich in de periode tot 2015 zou moeten ontwikkelen. De bijeenkomst wordt gehouden, van 12.00 tot 14.00 uur, in de foyer van zorgcentrum De Doelen aan de Keiweg.

Bij het zoeken naar dat antwoord wil het Oosterhoutse gemeentebestuur zoveel mogelijk inwoners van de stad betrekken. Daarom is er gekozen om op zes achtereenvolgende zondagmiddagen steeds over een ander thema een openbaar debat te houden. Het is overigens uitdrukkelijk niet de bedoeling dat dit "zware vergaderingen" worden. De organisatie wil natuurlijk een goede inhoudelijke discussie voeren, maar dan wel op een luchtige manier.

De uitkomsten van deze zes openbare bijeenkomsten zullen een belangrijke rol spelen bij de discussie die vervolgens verder wordt gevoerd in themagroepen. In deze themagroepen hebben zitting leden van de gemeenteraad, een vertegenwoordiger van het college, vertegenwoordigers van een (beperkt aantal) maatschappelijke organisaties en "externe deskundigen". Zij vergaderen steeds in beslotenheid; de uitkomsten van hun bevindingen zijn uiteraard wel openbaar.

De zondagmatinees zullen steeds gehouden worden op een locatie die nauw aan het te behandelen onderwerp verwant is. Daarom is voor voorzieningen gekozen voor "De Doelen", terwijl de discussie over wonen en woonomgeving, te houden op zondag 10 oktober, bijvoorbeeld plaatsvindt in de foyer van de Woningbouwstichting Oosterhout. De zes bijeenkomsten zullen worden geleid door twee professionele journalisten, die de discussie met de zaal steeds aan de hand van een aantal stellingen zullen aangaan. Van de bijeenkomsten wordt in ieder geval verslag gedaan in het Voorlichtingsblad in Het Kanton.

Het programma van iedere bijeenkomst omvat verder een interview met een deskundige die van buitenaf tegen Oosterhout aantreedt en een optreden van een muziekgezelschap. Aan de cyclus van de themabijeenkomsten is tenslotte een prijsvraag verbonden, met dagprijzen die een relatie met het te behandelen thema hebben. De hoofdprijs, uit te reiken aan het eind van de serie matinees, is een ballonvaart boven Oosterhout.

Thema voorzieningen

Zondag 3 oktober staat tijdens de eerste bijeenkomst in de foyer van De Doelen (aanvang 12.00 uur) dus het thema "voorzieningen" centraal. Aan de hand van de volgende drie stellingen zal daarover gediscussieerd worden:

1. Scholen moeten een brede functie krijgen; buurthuizen worden daardoor overbodig.
2. Spreiding van voorzieningen is gewenst, het bevordert de kwaliteit en leefbaarheid van de (binnen)stad. (Hierbij onder andere aandacht voor de toekomst van sportvoorzieningen, de concentratie van culturele en medische voorzieningen, de voorzieningen in de kerkdorpen, het bereikbaar zijn van voorzieningen voor ouderen). 3. Het draagvlak voor een aantal bestaande en mogelijk nieuwe stedelijke voorzieningen is te klein; de inwoners van Oosterhout zijn daarvoor aangewezen op Breda.

Voor de goede orde: het gaat hier om stellingen die met opzet zo geformuleerd zijn om de discussie te prikkelen.

De bijeenkomst zal worden afgesloten met een algemene ronde waarin aspecten aan de orde komen die in de stellingen niet zijn behandeld. Iedereen, direct belanghebbende of niet, is op deze openbare bijeenkomst welkom.

Overige data

Inmiddels zijn ook de onderwerpen voor de overige zondagmatinees vastgesteld. Dat overzicht ziet er als volgt uit. De bijeenkomsten beginnen steeds om 12.00 uur:

* zondag 10 oktober: wonen en woonomgeving (foyer Woningbouwstichting Oosterhout, Mathildastraat);
* zondag 17 oktober: stedelijke kwaliteit (theatertje De Schelleboom, Leeuwenstraat);

* zondag 24 oktober: werk en economie (locatie nog niet bekend);
* zondag 31 oktober: landschapsbeleving (locatie nog niet bekend);
* zondag 7 november: infrastructuur (rondvaartboot De Durme, Korenbocht).

Over de stellingen die op deze bijeenkomsten aan de orde komen, volgt nadere informatie.

Oosterhout, 27 september 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie