Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veiling beschilderde Struisvogeleieren in Haarlem

Datum nieuwsfeit: 04-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Scholieren en kunstenaars zetten zich in voor kinderziekenhuis in Rusland

Veiling beschilderde Struisvogeleieren in Haarlem

is de titel van een bijzonder project gericht op de verbetering van een kinderziekenhuis in Koersk (Rusland). De gemeente Haarlem, de School voor praktische Vorming en meer dan 40 kunstenaars organiseren gezamenlijk van 4 t/m 15 oktober een tentoonstelling in de Refter en de gangen van het Haarlemse Stadhuis. De kunstenaars hebben ieder op eigen wijze een struisvogelei beschilderd, de leerlingen van de school verzorgen de inrichting en de catering. Op 8 oktober worden de struisvogeleieren geveild door Nederlands bekendste veilingmeester de heer Glerum. Acteur én eierverzamelaar Luc Lutz verricht om 17.00 u de feestelijke opening. De opbrengst van de veiling komt geheel ten goede aan de nieuwe inrichting van het kinderziekenhuis.

We stoppen onze kop niet in het zand
is het Haarlemse vervolg op een project uit 1995. De School voor Praktische Vorming heeft in dat jaar samen met de Prof. Heijmansschool uit Hilversum de afdeling hemofilie van het kinderziekenhuis opgeknapt. In die nieuwe frisse omgeving werd het schamele oude meubilair weer teruggeplaatst. De leerlingen en docenten van de Haarlemse school vonden dit zo schrijnend voor de kinderen dat ze meer wilden doen. Ze vragen herhaalde aandacht voor het ziekenhuis. De patientjes van het ziekenhuis hebben recht hebben op een kindvriendelijkere omgeving, waarin ze de laatste weken van hun korte leven doorbrengen

Meer dan veertig Nederlandse kunstenaars (zie bijlage) hebben zich met enthousiasme achter het initiatief geschaard. Al deze kunstenaars hebben van de struisvogeleieren schitterende kunstwerken gemaakt, die doen denken aan moderne versies van de oude Russische Faubergé-eieren. De leerlingen van de school hebben de standaards en de glazen stolpen verzorgd.

Op vrijdag 8 oktober opent acteur Luc Lutz de tentoonstelling. Daarna neemt Neerlands beroemdste veilingmeester de heer Glerum het van hem over om de kunstwerken ter veiling aan te bieden. Iedereen kan een bod uitbrengen op deze originele werken. De opbrengst van de veiling gaat in zijn geheel naar de inrichting van het kinderziekenhuis. De veiling wordt opgeluisterd met een aantal gedichten van en door Jan Pietersen (o.a. tekstschrijver van cabaretduo Acda & De Munnik) en het studentenorkest Swingstrings.

De eieren zijn vanaf 4 tot en met 15 oktober van 9.00 u tot 17.30 te bezichtigen in de oude kloostergangen en de Refter van het Stadhuis in Haarlem. Op de tentoonstelling zijn ook voorbeelden te zien van meubilair dat de School voor Praktische vorming zelf zal gaan maken voor het ziekenhuis. De toegang tot de tentoonstelling is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor het kinderziekenhuis is daar ook mogelijk en wordt zeer op prijs gesteld.

26 september 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie