Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Buitenlandse handel per inwoner

Datum nieuwsfeit: 04-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Buitenlandse handel per inwoner

Sinds jaar en dag wordt de Nederlandse in- en uitvoer van goederen gedomineerd door de handel met onze buurlanden Duitsland, België en Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk (VK) en Frankrijk. Samen nemen deze bijna de helft van de Nederlandse invoer en 60% van onze uitvoer voor hun rekening. Buiten Europa zijn de Verenigde Staten (VS), Japan, Taiwan en China onze belangrijkste handelspartners.

Duidelijk is dat naast economische redenen vooral de afstand tot Nederland en het inwonertal van een land van invloed zijn op de hoeveelheid handel die een land met Nederland drijft. Als we rekening houden met het aantal inwoners (minimaal 1 miljoen) blijkt niet Duitsland, maar België onze belangrijkste handelspartner te zijn. Ook Ierland (vooral invoer) en Zweden verhandelen per hoofd van de bevolking meer met Nederland dan onze Oosterburen.

Top 10 handelspartners per inwoner binnen Europa Nederlandse goedereninvoer en -uitvoer (x 1000 gld), 1998 0366g3.gif (5931 bytes)

Buiten Europa zijn het vooral Aziatische landen die - gemeten naar het aantal inwoners - veel met Nederland handelen. Singapore kan zich zelfs met Europese toppers als Duitsland en Denemarken meten. Uit de belangrijkste Aziatische landen wordt vooral veel ingevoerd. Alleen naar de Verenigde Arabische Emiraten voeren we meer uit dan we invoeren.

Naud Philippens

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 1999 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 04 oktober 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie