Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Explosieve toename medicijngebruik ADHD bij jongeren

Datum nieuwsfeit: 04-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Explosieve toename medicijngebruik ADHD bij jongeren

HILVERSUM (04.10.99) - Het medicijngebruik bij hyperactieve kinderen is dit jaar explosief toegenomen. In de eerste zes maanden van dit jaar slikten kinderen met ADHD (hyperactiviteit) in de leeftijd van 10 tot 19 jaar bijna 80 procent (79%) neer Ritalin dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor de leeftijdsgroep van 0 tot 9 jaar ligt dat cijfer op 22 procent.

Dat meldt KRO's Ontbijt TV, op basis van nieuwe cijfers van de Stichting Farmaceutische Kerngetallen SFK. De Nederlandse apothekersorganisatie KNMP spreekt van een "explosieve groei". Ritalin is een kalmerend middel dat wordt gebruikt door mensen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

De groei is met name te verklaren doordat huisartsen steeds sneller Ritalin voorschrijven. Uit de cijfers van het SFK blijkt dat momenteel 47 procent wordt voorgeschreven door de huisarts, tegenover 53 procent door de specialist.

Jeugdarts B. Rensen van de GG&GD Utrecht spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling. Volgens hem was Ritalin vroeger een laatste redmiddel, dat werd voorgeschreven nadat alle andere mogelijkheden waren uitgeput. Nu krijgt hij ouders binnen die al bij voorbaat vragen naar het populaire medicijn.

Volgens Rensen is de explosieve groei van het medicijn ook te wijten aan de bezuinigingen op het speciaal onderwijs. "Hyperactieve kinderen komen niet meer in aanmerking voor het speciaal onderwijs. Doordat de druk op de leraren zo is toegenomen, is de persoonlijke aandacht volledig weggevallen. Ook zij grijpen dan sneller naar Ritalin om hun leerling rustig te krijgen."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie