Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

26e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen

Datum nieuwsfeit: 05-10-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Onderwerp: 26e INTERNATIONAAL FILMFESTIVAL VAN VLAANDEREN - GENT

Auteur: Wim De Witte
E-mail: (info@filmfestival.be)
Bedrijf: Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent Adres: Kortrijksesteenweg 1104
Plaats: 9051 Gent
Tel.: 09 242 80 60
Fax: 09 221 90 74

26e INTERNATIONAAL FILMFESTIVAL VAN VLAANDEREN - GENT FEEST IN GENT VAN 5-16 OKTOBER 1999 !

De 26e editie van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen
- Gent, georganiseerd van 5 tot en met 16 oktober 1999, wordt meteen het allerlaatste grote internationale filmevenement van deze eeuw. Elf dagen lang zal Gent het onstuimig kloppende hart van de filmwereld zijn, met een ruim aanbod aan grote premihres, intimistische pareltjes, prachtige klassiekers, internationale revelaties, enz. En dit in aanwezigheid van een groot aantal vips en gasten uit binnen- en buitenland. Kortom: een niet te missen filmfestijn!

Voor de presentatie van het volledige programma is het nog wachten op de nationale persconferentie van 17 september in Brussel. Toch mogen we hierbij reeds een tipje van de sluier oplichten.

IMPACT VAN DE MUZIEK OP FILM

Sinds 1985 organiseert het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent een Competitie met De Impact van Muziek op Film als thema. Een Internationale Jury beoordeelt 14 recente filmproducties afkomstig van over de hele wereld. Drie prijzen worden toegekend: de Grote Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de Beste Film, de Prijs voor de Beste Regisseur (in samenwerking met de Kinepolis Group), en de Georges Delerue Prijs voor de Beste muziek, of aanwending ervan, in een Film (ism. Canal+). Het prijzengeld  in totaal meer dan 3 miljoen BEF  bestaat ondermeer uit een aanzienlijke financikle bijdrage tot de distributie van de winnende films.
Amanda Plummer, Christopher Lee, Robert Forster, de Amerikaanse entertainment lawyer Jay Cooper, de Franse journaliste Danielle Heyman, en Marion Hdnsel hebben reeds toegezegd om dit jaar in de jury te zetelen.

Dit unieke thema van muziek en film wordt verder doorgetrokken naar speciale evenementen. Het filmmuziek concert is daarbij uitgegroeid tot een jaarlijks hoogtepunt in zowel film- als muziek-minnende kringen in binnen- en buitenland. Daarbij heeft het festival oog (en oor!) voor zowel jong aanstormend talent, als voor gevestigd waarden. Voor dit jaar werd Oscar-winnaar Stephen Warbeck (SHAKESPEARE IN LOVE) bereid gevonden. Ook Jean-Claude Petit (CYRANO DE BERGERAC), en Elliot Goldenthal (ALIEN3) zullen aantreden.
Op donderdag 7 oktober dirigeren zij samen met Dirk Brossi het Nationaal Orkest van Belgik in de Vlaamse Opera - Gent in wat moet uitgroeien tot een grootse verjaardagshulde aan de 70-jarige Belgische componist Fridiric Devreese. Op 8 oktober wordt het concert herhaald in het PSK te Brussel. De presentatie ligt in handen van Fred Brouwers.
Kaarten voor beide opvoeringen zijn nu reeds te koop in alle Belgische Fnac-vestigingen.

Tijdens hun verblijf in Gent zullen deze componisten ook deelnemen aan een Filmmuziek Workshop die op 8 oktober in het kader van het festival wordt georganiseerd.

Ook de 15de Nacht van de Film op 9 oktober staat dit jaar in het teken van de filmmuziek, en wordt voor de gelegenheid omgedoopt tot de Nacht van Cinema Musica.
De traditionele uitreiking van de Joseph Plateau Prijzen  onbetwistbaar de belangrijkste onderscheiding in de Belgische filmwereld  zal dit jaar namelijk worden gecombineerd met een uniek concert van Vlaamse filmmuziek. Solisten zijn onder andere Raymond van het Groenewoud, Els Helewaut, en Jan Leyers. De Nacht van Cinema Musica is een co-productie met VRT-Radio 1, Universal Music, het Vlaams Omroep Orkest, B&L Lighting, en de VAR.

170 SPEELFILMS OP HET 26E INTERNATIONAAL FILMFESTIVAL VAN VLAANDEREN - GENT
Naast de Internationale Competitie, bestaat de Officikle Selectie nog uit een 30-tal nieuwe speelfilms die in de maanden na het festival in Belgik zullen worden uitgebracht. Het totale festivalprogramma bestaat uit ruim 170 speelfilms, en 80 kortfilms. Samen zijn deze goed voor meer dan 500 voorstellingen.

Omdat het festival blijft zoeken naar het nieuwste, wordt de selectie pas midden september afgesloten. Toch konden bij het ter perse gaan reeds enkele klappers (onder voorbehoud) vermeld worden : Agnes Browne de tweede film van actrice Anjelica Huston; di lowbudget sensatie uit de States The Blair Witch Project; de nieuwe Jim Jarmusch Ghost Dog - Way of ther Samurai; de derde Dogma 99 film Mifunes Last Song; de nieuwe film van Ettore Scola La Cena; Juha van Aki Kaurismdki; The Winslow Boy van David Mamet; Rembrandt van Charles Matton; Tea With Mussolini van Franco Zeffirelli met Cher in iin van de hoofdrollen en natuurlijk de nieuwste Disney Tarzan.

Een groot deel van deze films wordt voorgesteld in het Filmspectrum dat een bloemlezing biedt van s werelds beste, en interessantste films. Het is de festivalsectie bij uitstek waarin de ware cinefiel op ontdekkingstocht gaat naar nieuw, opborrelend talent, en interessante filmuitingen die de weg naar de Belgische bioscopen slechts moeilijk vinden.

Extra aandacht, en inspanningen, gaan dit jaar uit naar de jongere festivalbezoeker. Dit met onder andere een eigen, uitgebreide sectie, de YO!ZONE, en diverse randanimaties.

Het festival brengt dit jaar een uitgebreide retrospectieve Zweedse films. Dit gebeurt als onderdeel van Het Geheugen van de Film dat het festival voor de zesde maal organiseert in nauwe samenwerking met het Koninklijk Belgisch Filmarchief te Brussel. Op het programma staat onder andere klassiek werk van Ingmar Bergman, Bo Widerberg, Maj Zetterling, Jan Troell en Lasse Hallstrom, alsook een aantal recente, door een nieuwe generatie Zweeds filmmakers gemaakte filmproducties .

Grote namen uit de 20e Eeuw worden in een reeks biopics, van FREUD tot YOUNG WINSTON, weer tot leven gebracht.

Tenslotte bevat deze sectie een reeks toekomst- en anticipatiefilms die deel uitmaken van de grootschalig retrospectief naar aanleiding van de viering van de 500e verjaardag van de geboorte van Keizer Karel in Gent. Dit programma  met tijdens het festival vertoningen van onder andere METROPOLIS (1926), MODERN TIMES (1936), BLADE RUNNER (1982/94), en APOLLO 13 (1995)  start reeds in september, en loopt tot eind december in het Gentse Film-Plateau van de Universiteit Gent.

Traditiegetrouw presenteert het festival ook een aantal hommages aan eminente filmpersoonlijkheden.
Dit jaar zijn dit Irwin Winkler (producent van o.a. THEY SHOOT HORSES, ROCKY (dat hem een Oscar opleverde), RAGING BULL, GOOD FELLAS, en regisseur van films zoals GUILTY BY SUSPICION, en THE NET), en Stanley Donen (regisseur van o.a. SINGIN IN THE RAIN, SEVEN BRIDES FOR SEVEN BROTHERS, FUNNY FACE, en CHARADE). Beiden worden verwacht in Gent.

TENTOONSTELLING PETER GREENAWAY: ARTWORKS 63-99
Een ander veelzijdig kunstenaar die dit jaar uitvoerig in de spotlights wordt geplaatst is de Brit Peter Greenaway. Naar aanleiding van de premihre van zijn jongste film, 8 1/2 WOMEN, wordt een uitgebreide retrospectieve tentoonstelling van diens plastisch werk geoganiseerd.
Deze tentoonstelling bestaat uit schilderijen, tekeningen, collages en fotowerken gemaakt tussen 1963 en nu, en verkent steeds weerkerende sleutelthemas in het oeuvre van Greenaway. Een belangrijk deel van deze werken werd nooit eerder tentoongesteld.

Plaats van afspraak is het Gentse Caermersklooster (Provinciaal Centrum voor Kunst en Cultuur - Vrouwebroersstraat, Gent), van 10 september tot en met 24 oktober.
De tentoonstelling wordt gevolgd door een volledig retrospectief van Greenaways films en videos. Dit tijdens de eerste weken van 2000, in zowel het Gentse Film-Plateau van de Universiteit Gent, als in de KNS.

DIGIFORUM: DE INNOVATIEVE SECTIE VAN HET FESTIVAL
Met het DIGIFORUM maakt het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent een ontdekkingstocht in de wereld van het digitale beeld, en gaat het op zoek naar antwoorden op de vele vragen die hierbij onvermijdelijk rijzen.
Specialisten op het vlak van digitale film en nieuwe media komen van 10 tot en met 15 oktober naar Gent om de nieuwsgierigen en de geonteresseerden een blik te gunnen in de digitale toekomst van het beeldmedium.
Ook hier is Peter Greenaway aanwezig, hij komt spreken over het nieuwe vocabularium van de digitale filmmaker, alsook Lance Weiler en Stefan Avalos die hun volledig digitaal gemaakte en vertoonde film THE LAST BROADCAST komen voorstellen, en filmveteraan Rob Nilsson die het heeft over zijn digitale action cinema. Maar naast het gesproken woord, bestaat het Digiforum vooral uit demonstraties van onder andere Electronic Cinema. Het Digiforum wordt afgerond met een debat dat live via satelliet wordt doorgeseind naar Kinepolis Madrid, en waarbij de aanwezigen daar ook actief aan de discussies zullen kunnen deelnemen.

LAST BUT NOT LEAST: BELGIAN CINEMA TODAY
Zoals voorgaande jaren schenkt het festival speciale aandacht aan producties van eigen bodem. Naast vertoning van een aantal nieuwe speelfilms en documentaires, zijn er twee competities: de Nationale Competitie voor de Belgische Kortfilm en, nieuw dit jaar, de Competitie van Vlaamse Kortfilms. Dit met twee afzonderlijke jurys.
Nieuw is de organisatie van een BENELUX INFORMATIEDAG, een informeel ontmoetingsplatform voor filmprofessionals uit de regio waarop informatie wordt uitgewisseld over zowel overheids- als prive-initiatieven ter ondersteuning van de locale filmsector. En waar contacten kunnen worden gelegd met het oog op mogelijke samenwerking in de toekomst.

INTERNATIONAAL FILMFESTIVAL VAN VLAANDEREN - PRAKTISCH

De meer dan 500 voorstellingen vinden plaats in Decascoop, Studio Skoop, Sphinx, en Film Plateau. Het festival presenteert doorlopend voorstellingen in acht zalen, maar maakt voor de talrijke rand-activiteiten en evenementen regelmatig zijsprongetjes naar andere typisch Gentse locaties.

Het filmfestival breidt dit jaar uit met een festivaldorp, met als kloppend hart The Directors Club, de centrale ontmoetingsplaats voor festivalgangers, buitenlandse gasten en vips, filmprofessionals, en journalisten.

De algemene voorverkoop van tickets start op 28 september 1999. Dit in Fnac Gent, en aan de festivalkassas van de Decascoop.

Het 26e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent vindt plaats van 5 tot en met 16 oktober 1999. Het volledige programma verschijnt eind september, maar kan nu reeds worden aangevraagd via de website van het festival
(www.expandedmedia.com/filmfestival); via e-mail
((info@filmfestival.be)); of telefonisch (070 22 20 20 vanuit Belgik, en +32 9 242 8060 in het buitenland).

[PS - Mogen wij u vriendelijk verzoeken om proefexemplaren van alle artikels ivm het festival, alsook tapes met festival-items op te sturen t.a.v. de Persdienst, Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent, Kortrijksesteenweg 1104, B-9051 Gent]

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Wereldberoertedag vraagt wereldwijd om meer gelijkheid in behandeling
Feit: een beroerte is te behandelen HYDERABAD, India-(BUSINESS WIRE)- Iedere twee seconden krijgt iemand in de wereld een beroerte. Wereldwijd...

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...