Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rapport: Biometrische identificatie als beveiligingsmiddel

Datum nieuwsfeit: 05-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Registratiekamer

At face value - on biometrical identification and privacy

At face value: Biometrische identificatie als beveiligingsmiddel

Op 5 oktober verschijnt het rapport At face value, on biometrical identification and privacy. Het rapport, deel 15 in de serie Achtergrondstudies en Verkenningen, richt zich op privacy-aspecten rond biometrische identificatie. Biometrie is een verzameling van technieken gebaseerd op het vaststellen van lichaamskenmerken van een individu, zoals de vingerafdruk, iris en DNA. Het unieke van deze kenmerken maakt deze geschikt voor identificatie, het vaststellen van iemands identiteit, en authenticatie, het vaststellen dat iemand is wie hij of zij claimt te zijn.

Biometrische identificatie en privacy
Bij alle voordelen als beveiligingmiddel kent biometrie voor identificatie ook een keerzijde. Juist de belangrijke eigenschap van lichaamskenmerken, namelijk dat ze uniek verwijzen naar een persoon, zorgen ervoor dat de privacy van die persoon in het geding komt. Wanneer immers verschillende gegevens over die persoon op verschillende plekken zijn opgeslagen kan aan de hand van het biometrische kenmerk worden achterhaald dat die gegevens allemaal bij die persoon horen. Door samenvoeging van de bestanden kan een gedetailleerder beeld ontstaan, zonder dat de betrokkene dat weet of daarvoor toestemming heeft gegeven. Wanneer dezelfde biometrische gegevens worden gebruikt voor allerlei verschillende handelingen, wordt het mogelijk om iemands leven voor een groot deel te traceren. Zeker bij toepassingen in de relatie overheid-burger is dit een punt van zorg omdat meestal de burger geen alternatief heeft. Bijvoorbeeld bij het plan om het paspoort uit te rusten met een biometrische kenmerk zal hier ter dege rekening mee moeten worden gehouden.

Een ander punt van aandacht is dat biometrische gegevens vaak meer informatie bevatten dan direct voor identificatie of authenticatie nodig. Zo is het soms mogelijk om uit de lichaamskenmerken ook iets af te leiden over de gezondheidstoestand, of over het ras. Ook kan, bijvoorbeeld uit de stem of bij gezichtsherkenning, informatie worden afgeleid over de emotionele toestand. Dit laatste, het principe van de aloude leugendetector, zou gebruikt kunnen worden als hulpmiddel bij verkoop of afstand, waarbij de emoties geanalyseerd worden om het verkoopproces te stimuleren. In dergelijke gevallen kan meer informatie worden afgeleid dan waar iemand toestemming voor heeft gegeven.

Wettelijk kader voor de inzet van biometrische identificatie Biometrie is een belangrijke trend binnen de beveiliging. Er is in Nederland echter (nog) geen speciale wetgeving over biometrische identificatie. Er is wel algemene wet- en regelgeving voor de bescherming van persoonsgegevens die bepaalt aan welke voorwaarden biometrische identificatiesystemen moeten voldoen. Verantwoorde inzet van biometrische identificatie betekent dat rekening wordt gehouden met die wetgeving. Ook is het belangrijk dat een identificatiesystemen technisch zo worden ingericht dat een minimale hoeveelheid persoonsgegevens wordt ingewonnen, en dat de verspreiding van die gegevens voorkomen wordt.

Het rapport At face value, on biometrical identification and privacy (R. Hes, T. Hooghiemstra en J. Borking, Registratiekamer, 1999, prijs f 10) is vanaf 5 oktober te bestellen bij de Registratiekamer. Het rapport zal ook op deze site worden geplaatst.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie