Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP stelt vragen over Marine doofpot affaire

Datum nieuwsfeit: 05-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws van de Socialistische Partij

SP stelt vragen over Marine doofpot affaire


05-10-99

Op 12 november 1980 gebeurde er een ernstig ongeval op de Hr. Ms. Drenthe. De marine-sergeant Wouter Feddema krijgt de schuld hiervoor in zijn schoenen geschoven. De documenten die zijn onschuld aantonen verdwijnen spoorloos, maar dhr. Feddema blijft doorvechten om de waarheid boven water te krijgen. In een interview met Tribune wordt verslag gedaan van het ongeval en de doofpot affaire die de Marine er van gemaakt heeft. De SP stelt over deze zaak vragen aan minister De Grave van Defensie.

1. Kent u het artikel 'Watergate op water' over de marine-sergeant Feddema en de brand op de Hr. Ms. Drenthe d.d. 13/11/1980? (1)
2. Is het juist dat de Hr. Ms. Drenthe van sterk verouderd ontwerp was en al lang niet meer aan de technische eisen voldeed?
3. Was dit al in 1980 bekend?

4. Is het juist dat bij een dodelijk ongeval desbetreffende dossiers
30 jaar bewaard moeten blijven?
Zo ja, hoe verklaart u dan dat de scheepsrapporten van de Marine-Brandweer van vlak voor de ramp ontbreken, alsmede antwoorden op vragen van de vaste Kamercommissie d.d. 13/11/1980, en ook twee FOST (Flag Officer Sea Training) rapporten (Engelstalige rapporten van de tactische, operationele, brand-, schade- en technische storingen oefeningen onder toezicht van de Engelse marine) verdwenen zijn zonder verklaring van vernietiging?
5. Is het juist dat het Expertiserapport betreffende deze ramp nooit aan de kamer is aangeboden (notulen Defensieraad 19/11/1980 nr. DR
38/80) en is het mogelijk dit alsnog te doen?
6. Is het waar dat de rechter voor de burgerlijke rechtszaak te Den Haag over schadeclaim die door Feddema werd ingediend, Marine-Kolonel Mr. drs. J.M. Vos was?

7. Wat is de betrokkenheid van deze Kolonel bij Marid/MID-km? Wat was zijn functie en was hij betrokken bij het ontslag van marine-sergeant W.Feddema en /of bij de afwikkeling van de brand?
8. Kunnen alle dossiers inzake de ramp op de Drenthe, inclusief de Marid-dossiers vrijgegeven worden, desnoods vertrouwelijk?

(1) Zie Tribune nr. 9 - 24 september 1999 "Watergate op water"

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie